Hlavní obsah

Albánie jako silný protivník. Češi berou jen vítězství, expert jim věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zřejmě jeden z klíčových duelů v kvalifikaci na EURO 2024 čeká ve čtvrtek proti Albánii českou fotbalovou reprezentaci. „Víme, že je to obrovsky důležitý zápas. Pokud vyhrajeme, přiblížíme se postupu,“ uvědomuje si záložník Ondřej Lingr.

Albánie se sparťanem Lacim očima expertů v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Albánci mají v nominaci hráče působící v Itálii, Německu, Anglii, Turecku nebo Španělsku. Ani jeden povolaný fotbalista aktuálně nenastupuje v domácí soutěži. „Víme, že to nebude nic jednoduchého, ale výborně se připravíme. Hrajeme doma, snad bude vyprodáno. Nic nepodceníme a bereme jen vítězství,“ hlásí Lingr, jenž nově hájí barvy nizozemského Feyenoordu Rotterdam.

Podle trenéra Františka Straky už Albánci, kteří jsou zatím v kvalifikační skupině druzí o bod za Českem, neplatí za otloukánky jako dřív. „Kdysi jsme si říkali: ‚Ok, tak jim dáme bůra a jedeme dál.‘ Jsou to velice dobří a kvalitní hráči. Zajímá mě, jakým způsobem se budou prezentovat. Nečekal jsem je ve skupině takto vysoko a je to hozená rukavice pro náš tým, abychom je poslali tam, kam patří,“ řekl Straka v pořadu Přímák na webu Sport.cz.

Václav Černý věří, že na zářijovém reprezentačním srazu naváže na své výkony z toho červnového, kdy dal dva gólyVideo: Sport.cz

Podobně jako Lingr přicestoval z Holandska na sraz středopolař Twente Michal Sadílek. Po úspěšném startu sezony je v dobré herní i fyzické pohodě a doufá, že také reprezentaci se bude ve čtvrtečním klání s výkopem ve 20:45 v pražském Edenu dařit.

„Očekávám od Albánie bojovný zápas, že do toho půjdou na sto procent a budou se snažit nám utkání hodně znepříjemnit. Věřím, že s naším stylem jim překvapení nedovolíme,“ komentuje Sadílek. Fakt, že by se Češi v případě výhry hodně přiblížili postupu na EURO 2024 v Německu, zatím v hlavně nemá. „Soustředím se jen na zápas. Pak uvidíme, jak se tabulka zase vykrystalizuje a jak budeme blízko nebo daleko,“ popisuje.

K dobrému výsledku jistě povede nejen pevná obrana, ale nutností je i kvalitní ofenziva. Její součástí by měl být i křídelník Václav Černý, jenž od nové sezony zakotvil v bundesligovém Wolfsburgu a v úvodních kolech pravidelně nastupuje. Navíc během minulého reprezentačního srazu zazářil. K výhře na Faerských ostrovech 3:0 přispěl dvěma góly, také v přátelském utkání v Černé hoře patřil mezi nejlepší na hřišti.

Michalu Sadílkovi schází v klubu parťák Václav Černý. Chtěl by si v Twente pokecat v češtiněVideo: Sport.cz, FAČR

„Jsem strašně rád, že se mi minulý sraz povedl, bylo to zakončení výborné minulé sezony. Ale je to pryč, teď musím navázat na své předešlé výkony,“ uvědomuje si Černý.

Na druhé straně bude ve čtvrtek stát již zmíněný protivník, jehož hráči brázdí největší evropské soutěže, byť až na výjimky v těch ne úplně největších klubech. Českému publiku je pak znám hlavně záložník pražské Sparty Qazim Laci, jenž dorazil na Letnou v polovině minulé sezony z francouzského Ajaccia.

„Přicházel s hodně otazníky, jestli na to bude mít. Musím říct, že kdykoliv nastoupil, tak mě neskutečným způsobem překvapil. Svou poctivou týmovostí. Pracuje a nepotřebuje být hvězdu. Tohle bude Albánce zdobit,“ komentoval Straka v Přímáku.

Jenže Laci, jenž při minulém reprezentačním srazu odseděl duely s Faerskými ostrovy i Moldavskem na lavičce, nakonec vinou chřipky nenastoupí. Není ale vyloučeno, že pomůže jinak. „Náš fotbal zná, ví, jak to tady funguje. Samozřejmě i my máme hráče ze zahraničí. Vzpomínám si na sebe, že když jsme hráli s Němci, tak jsem s trenéry i přes všechna videa a analýzy diskutoval o jednotlivcích, jak jsou na tom třeba po mentální stránce,“ vzpomínal Straka. Laci ale momentálně bojuje s příznaky chřipky a v pondělí vynechal trénink.

Pokud Češi vyhrají, vytvoří si na čele skupiny E solidní čtyřbodový polštář. Z pětičlenné skupiny pak na šampionát postoupí dva nejlepší celky. Duel s Albánií vysílá ve čtvrtek ČT sport s předzápasovým studiem od 20:05.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.