Hlavní obsah

GLOSA: Nula, nula, nula. Opory v cizině sedí. Je hříšná myšlenka obětovat Euro?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Černý, 0 odehraných minut o víkendu. Hložek 0. Barák 0. Lingr taky 0. Brankáři Pavlenka, Kovář nebo Vaclík, všichni za 0. Jurásek nastoupil v 90. minutě. Kapitán Souček zvládl o pár chvil víc. Byl by to nejspíš fotbalový unikát, kdyby se za pár měsíců z většiny z nich stali na Euru členové zahajovací jedenáctky. Vyloučené to není. Při pohledu na sedící opory v zahraničí se i novému kouči Haškovi jistě musí vkrádat myšlenka: Nestojí za to obětovat Euro a investovat do budoucnosti?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Čeští fotbalisté v kvalifikačním duelu proti Moldavsku

Článek

Předně, bylo by dost zkreslené posuzovat postavení českých kopáčů v klubech jen podle posledního ligového zápasu. Jenže on ani ten vzdálenější pohled není moc vlídný.

Třeba David Jurásek se v lednu z Benfiky přesunoval do Hoffenheimu s vidinou větší praxe před Eurem. Jenže schopný levák sedí i v Německu. „Přinejmenším mi hostování přijde zvláštní. Odehrál 9 bundesligových minut z možných 360, což mi moc nedává smysl,“ podivuje se bývalý reprezentant David Jarolím v pravidelném glosáři pro Sport.cz.

Ve Wolfsburgu zase osekávají pobyt na place Václavu Černému. Jeho poslední tři starty? Poločas, pak 17 minut a o víkendu už ani sekunda. „Jaro začal dvěma góly, jenže pak postupně začal vypadávat ze sestavy. Hrál aktivně a dostával se do zakončení, takže bych si představoval, že ho kouč Kovač podrží. Myslím, že Černý by týmu měl co dát,“ pokrčí rameny Jarolím.

Další ofenzivní univerzál Adam Hložek paběrkuje v Leverkusenu. Dvě střídání v 90. minutě a naposledy už ani to. V Německu se kvůli vleklým protestům fanouškům přidává víc času. V nastavení odehraje český mladík o chlup víc minut, ale rozhodně to nejde považovat za dobrou průpravu před Eurem.

Kolega Patrik Schick střídavě za Bayer nastupuje na hrotu, ale letos se v soutěžním klání ještě netrefil. Kolísavé výkony podává Alex Král v Unionu Berlín, Tomáš Čvančara z Mönchengladbachu marodí. Stabilně nastupuje Pavel Kadeřábek, který už ale předloni ukončil reprezentační kariéru.

A další krajané, kteří by mohli být pro nároďák zajímaví?

Pavlenka naposled chytal bundesligu za Brémy v říjnu, posledně kvůli poraněnému prstu nebyl ani na střídačce.

Minutáž Lingra ve Feynoordu Rotterdam: 9, 28 a naposled 0.

Jankto v italském Cagliari: 0, 0 a 77 minut.

Barák: 8, 0, 0 minut. Epizodní únorové počínání ve Fiorentině aspoň přizdobil gólem.

V anglické Premier League pravidelně sbírají starty Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Jejich West Ham se ale zmítá v nevídané krizi, což minule odnesl Souček, jenž při porážce 0:2 v Nottinghamu odehrál jen závěrečných osm minut.

Celkově fakt nic moc, viďte?

Zatímco domácí liga a její kluboví zástupci v Evropě zažívají historický rozmach, čeští jednotlivci za hranicemi v respektovaných ligách tápou. Jedná se nejspíš o nejbídnější období v historii samostatné země.

Znesnadňuje to jen úlohu nového kouče Ivana Haška, který se v lednu ujal reprezentace. Musí dost přemýšlet, zda vsadí na legionáře, kterým se nedaří nebo nehrají vůbec.

Na druhou stranu už při inaugurační tiskovce mluvil o koncepci, mistrovství světa 2026 a kvalifikaci. Vlastně jen tak mimochodem zaznívalo, že Česko ještě předtím čeká Euro.

Dost to vybízí k úvaze, zda finálový turnaj v Německu tak trochu neobětovat pro světlejší zítřky. Jistě, snadno se to poví, hůř provede, ale stálo by za to pevněji a co nejrychleji do reprezentace nainstalovat skupinu hráčů jako Vitík, Zima, Kušej, Ryneš, Hranáč, Kovář, Šulc, Matěj Jurásek nebo klidně Kabongo.

Jsou mladí, perspektivní, méně okoukaní. Hřích by to nebyl. Naopak! Okolnosti jsou příhodné pro investici, která se zanedlouho může vyplatit.

Nového reprezentačního trenéra čeká první a jediná příprava před kempem na mistrovství Evropy. 22. března hrají Češi v Norsku, 26. března na Letné přivítají Arménii. A úvodní nominace o Haškově smýšlení dost napoví.

Reklama