Hlavní obsah

Haalanda nebrat, přeje si Šilhavý před losem. Možná Maďarsko, Švýcarsko nebo Polsko

Losovací ruleta se znovu brzy roztočí. Fotbalová reprezentace se v neděli po poledni dozví jména soupeřů, na něž narazí v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2024 v Německu. Skupiny začnou v březnu a vyvrcholí v listopadu příštího roku. Play off se bude hrát v březnu 2024. Závěrečný turnaj odstartuje 14. června 2024. Český tým v samostatné historii na EURO ještě nikdy nechyběl, loni na kontinentálním šampionátu došel do čtvrtfinále.

Los kvalifikace o postup na EURO 2024. Koho by si přál a koho nechce Jaroslav Šilhavý? Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Češi do poslední chvíle figurovali mezi nejvýše nasazenými. Porážkou ve Švýcarsku na závěr Ligy národů se však propadli do druhého koše. Nemuselo by jít o velký malér. Pořád je asi lepší hrát s Maďarskem či Polskem, než se chystat na Francii nebo Anglii. Giganti jsou také až ve druhém koši, takže na ně národní tým narazit nemůže.

„Přeju si skupinu, kterou zvládneme a ze které postoupíme na závěrečný turnaj. Postup bude naším jednoznačným cílem, ať už bude složení naší skupiny jakékoliv," ujišťuje trenér Jaroslav Šilhavý před cestou na ceremoniál ve Frankfurtu nad Mohanem.

Skupina hrůzy
Portugalsko, ČR, Norsko, Turecko, Severní Irsko, Lichtenštejnsko
Skupina naděje
Maďarsko, ČR, Arménie, Lucembursko, Gibraltar, San Marino

„Nejsilnější soupeři samozřejmě čekají v prvním koši. Kdybych se musel rozhodnout, koho bych si přál, aniž bych tyto týmy jakkoliv podceňoval, tak možná Maďarsko, Švýcarsko nebo Polsko," připouští Šilhavý. Ve třetím koši číhá Norsko s kanonýrem Haalandem, nepříjemné by bylo i Švédsko. Ze čtvrtého koše jsou papírově nejtěžšími soupeři Turecko a Řecko. Až v pátém koši figuruje Slovensko či Severní Irsko.

„Podcenit nesmíte vůbec nikoho. Pokud mám říct, komu bych se raději vyhnul, tak z třetího koše by to možná byly Norsko nebo Švédsko, se kterým jsme vypadli v nedávné baráži o postup na mistrovství světa," připomíná Šilhavý. „Nejvíce se mluví o prvním koši, hodně zrádní soupeři jsou ovšem i ve třetím či čtvrtém. Takové nasazení si často ani nezaslouží," přidává se Petr Fousek, předseda FAČR.

Z každé skupiny postoupí na šampionát první dva týmy, pořádající Německo má start jistý.

Bombarďák Erlin Haaland trhá rekordy, řeč o útočníkovi byla i v Přímáku s Antonínem Barákem starším.Video: Sport.cz

O zbylá tři místa na turnaji se podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. O jedno místo si vyřazovacím systémem zahraje čtveřice týmů ze skupin A, B a C. Českému celku patří v pořadí Ligy národů 14. příčka, k jistotě minimálně play off tak potřebuje, aby z dvanáctky zemí před ním (bez Německa) neprošla z klasické kvalifikace na ME nejvýše trojice.

Nasazení před losem:
koš Ligy národů:
Nizozemsko, Chorvatsko, Španělsko, Itálie.
1. koš:
Dánsko, Portugalsko, Belgie, Maďarsko, Švýcarsko, Polsko.
2. koš:
Francie, Rakousko, Česko, Anglie, Wales, Izrael, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Skotsko, Finsko.
3. koš:
Ukrajina, Island, Norsko, Slovinsko, Irsko, Albánie, Černá Hora, Rumunsko, Švédsko, Arménie.
4. koš:
Gruzie, Řecko, Turecko, Kazachstán, Lucembursko, Ázerbájdžán, Kosovo, Bulharsko, Faerské ostrovy, Severní Makedonie.
5. koš:
Slovensko, Severní Irsko, Kypr, Bělorusko, Litva, Gibraltar, Estonsko, Lotyšsko, Moldavsko, Malta.
6. koš:
Andorra, San Marino, Lichtenštejnsko.

Reklama