Hlavní obsah

Kuchta minule Poláky dorazil, na sraz před odvetou jel oklikou přes ultrazvuk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirativní zápas ještě není tak starý. Když čeští fotbalisté letos v březnu na úvod skupiny v Edenu smetli Poláky 3:1, zdálo se, že je v kvalifikaci o EURO 2024 nemůže nikdo zastavit. Sami si pak zkomplikovali situaci natolik, že před páteční odvetou ve Varšavě ještě nemají nic jisté. Třetí gól v prvním zápase dával Jan Kuchta, který teď přes měsíc neskóroval. „Bylo by hezké, kdybych se chytil hned v Polsku. Cíl je jasný, abychom to zvládli už tam. Hlavní jsou tři body,“ ujišťuje útočník Sparty.

Trošku se s tím peru, říká Jan Kuchta o svém čekání na gól. Před srazem reprezentace musel na ultrazvuk. Video: Sport.cz

 
Článek

Během pondělí byste ho v dešti na Strahově nezahlédli. Šestadvacetiletý reprezentant se do přípravy naplno zapojil až během úterý.

„Po nedělním utkání v Ostravě jsem měl trochu náročnější pozápasový režim. Vystupoval jsem v Hradci, protože jsem jel s manželkou na ultrazvuk. V pondělí jsem měl na srazu program jen na hotelu, kompenzační cvičení. Dobíjel jsem baterky,“ usmívá se s poukazem na důležitou očekávanou událost v rodině.

Žádají se od něj góly, naposledy však v rudém dresu skóroval 8. října v Hradci Králové.

Trápí nás koncovka, povzdechl si trenér Jaroslav Šilhavý a povolal dva nováčky do útoku. Video: Sport.cz

„Trochu se s tím peru. Jsem snad prospěšný i z pozice číslo deset, v poslední době nám to moc do vápna nelítá. Doufám, že jde jen o krátké období, na tréninku na tom pracujeme. Důležité jsou body,“ líčí Jan Kuchta.

Slouží mu ke cti, že když sám není v hlavní roli, nemá problém vytvářet servis pro spoluhráče. Na Baníku třeba dvakrát vyslal do brejku defenzivního záložníka Pavelku, což je celkem umění.

„Jsem rád, že mám i tyhle přihrávky. Cítím svou roli, ale dokážu být i tvořivý a dostat spoluhráče do šance, i když moje typologie je jiná. Pak je otázka, kdy je kluci začnou proměňovat. Nemám v hlavě, že bych se v poslední době dostal do takové šance jako teď dvakrát David,“ líčí útočník, který přesto s pěti góly patří do popředí ligové tabulky střelců.

Jan Kuchta dal Plzni gól žehličkou. Je pro mě důležité, že jsem se konečně trefil!Video: Sport.cz

Podzim se blíží ke konci, ale síly útočník pořád má. Třeba nedávno v Mladé Boleslavi předvedl tak dlouhý sprint s míčem u nohy, že se všichni jen divili. Náročná dánská taktovka mu ve Spartě svědčí.

„Zrovna v Boleslavi se nám zápas vůbec nepovedl. Takových sprintů bych měl předvádět víc. Máme v klubu přizpůsobený program podle vytíženosti. Zároveň se zaměřujeme na taktické věci a ofenzivní a defenzivní situace. Až ve druhé části tréninku jsme pohromadě. Vše je, jak má být,“ pochvaluje si.

„V Ostravě se kázalo, jak jsme v hlavě mentálně silní. Když nám to nelepí, dokážeme rozhodnout gólem ze standardky. To se dřív ve Spartě nedělo,“ cení si Kuchta.

Hra kolem Tomáše Čvančary. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

V reprezentaci se znovu schází s exletenským spoluhráčem Čvančarou, který se dočkal až dodatečné nominace. „Prostě v Německu ukazuje kvalitu. Nominace je věc trenéra. Za mě je jasné, že nám takový útočník může pomoct,“ říká o parťákovi.

V Edenu se proti Polsku trefili oba dva. „Teď nás určitě čeká úplně jiný zápas. Poláci vyměnili trenéra, jiná je typologie jejich hráčů. Co jsme viděli na videu, pořád jsou nesmírně kvalitní. Bude výborná atmosféra. Jsme odhodlaní jim to znepříjemnit, hlavně se chceme soustředit na naši hru,“ plánuje Kuchta.

„Vyhrát v Polsku by bylo nádherné, tři body by měly cenu zlata,“ přeje si.

Češi nejprve hrají v pátek v Polsku a o tři dny později v Olomouci přivítají Moldavsko. Ve své skupině figurují na postupovém druhém místě za vedoucí Albánií a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu jim stačí porazit Moldavsko. Velmi pravděpodobně by je na závěrečný turnaj poslaly i dvě remízy. Od rozdělení federace národní tým na EURO ještě nikdy nechyběl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.