Hlavní obsah

Ronaldovo Portugalsko a Turecko! Fotbalisté znají dva soupeře pro EURO, na třetího si počkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žádný los ještě o postupu nerozhodl, důležitý však je. Fotbalové mistrovství Evropy 2024 v Německu je rozlosováno. Česká reprezentace zná dva konkrétní soupeře z prvního a druhého koše, Portugalsko a Turecko. Na třetího soka si národní mužstvo musí počkat, bude jím vítěz play off C (Gruzie, Lucembursko, Řecko nebo Kazachstán). Slavnostního losu v Hamburku se na pódiu mezi hvězdami zúčastnil také bývalý kapitán národního týmu Tomáš Rosický.

Čeští fotbaloví reprezentanti jsou s losem ME celkem spokojeníVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Kostky jsou vrženy. Češi losovaní ze třetího koše sehrají první zápas 18. června s Portugalskem v Lipsku. Pak je 22. června v Hamburku bude čekat postupující z baráže. Skupinu F uzavřou 26. června s Tureckem rovněž v Hamburku.

Český tým zažívá netradiční situaci. Je při losu bez trenéra, po kvalifikaci skončil kouč Jaroslav Šilhavý a vedení FAČR hledá jeho nástupce. Jmenovat by ho chtělo co nejdříve v novém roce. Reprezentaci v Hamburku zastupuje čtyřčlenná delegace v čele s předsedou Petrem Fouskem. Šilhavému ve čtvrtek oficiálně vypršela smlouva.

Šampionátu se potřetí za sebou zúčastní 24 zemí, turnaj má stejný formát jako minule. Los rozdělil účastníky do šesti čtyřčlenných skupin, do vyřazovací fáze postoupí vždy první dva týmy tabulky a čtyři nejlepší mužstva z třetích míst.

Program českého týmu ve skupině:
18. června (Lipsko): Česko – Portugalsko
22. června (Hamburk): Česko – vítěz play off C
26. června: (Hamburk): Česko – Turecko

„Mohlo to být mnohem horší, musíme se pokusit o osmifinále,“ komentuje los Fousek pro ČT sport.

„Lipsko je pro naše fanoušky blízko. Hamburk už o něco dál, ale skupina tam bude vrcholit, takže krásná nabídka,“ poukazuje první muž českého fotbalu.

„Jak se los vyvíjel, líbila by se mi skupina A (s Německem). Hlavně jsem si nepřál Itálii ze čtvrtého koše. Komentovat potenciální soupeře z play off je teď těžké. Třeba Řecko se teď zlepšuje, uvidíme,“ přemítá Fousek, který nedávno působil jako poradce právě řeckého svazu.

Fanoušky nyní hlavně zajímá, který trenér českou reprezentaci na šampionátu povede. „Myslím, že to nebude tak dlouho trvat… Jinak jmenování trenéra samozřejmě souvisí také s výběrem manažera,“ avizuje Fousek.

Spekuluje se, že jako manažer národního týmu by se do českého fotbalu mohl vrátit Pavel Nedvěd.

Český tým od rozdělení federace postoupil ze všech evropských kvalifikací a na kontinentálním mistrovství si zahraje poosmé za sebou. Předloni došel do čtvrtfinále, jeho maximem v samostatné historii je stříbro z roku 1996.

Šampionát v Německu bude hostit 10 stadionů ve stejném počtu měst. Turnaj začne 14. června a vyvrcholí o měsíc později finálovým zápasem v Berlíně.

Los skupin mistrovství Evropy ve fotbale 2024 v Německu:
Skupina A:
Německo, Skotsko, Maďarsko, Švýcarsko
Skupina B:
Španělsko, Chorvatsko, Itálie, Albánie
Skupina C:
Slovinsko, Dánsko, Srbsko, Anglie
Skupina D:
vítěz play off A, Nizozemsko, Rakousko, Francie
Skupina E:
Belgie, Slovensko, Rumunsko, vítěz play off B
Skupina F:
Turecko, vítěz play off C, Portugalsko, Česko

Reklama