Hlavní obsah

Milostivý los! Češi narazí na Lewandowského a spol., giganti jim v cestě na EURO 2024 nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Los ještě nikdy postup nevyhrál, českou fotbalovou reprezentaci však každopádně potěšil. Národní tým dostal během ceremoniálu ve Frankfurtu nad Mohanem pro kvalifikaci EURO 2024 skupinu E, z níž by byl hřích nepostoupit! Soupeřem z prvního koše je Polsko, dalšími pak Albánie, Faerské ostrovy a Moldavsko. Giganti se tak Čechům vyhnuli. První dva postupují na šampionát přímo, v případě neúspěchu ještě může být nadějí baráž na základě umístění v Lize národů.

Skupina mohla být horší, je spokojený Jaroslav Šilhavý. Poláci? Mají sice Lewandowského, ale my SchickaVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Štěstí týmu Jaroslava Šilhavého přálo. Český tým byl nasazen do druhého koše a ani v jednom případě nenarazil na nejtěžší variantu soupeřů. Spíš naopak.

Slavné hvězdy zkrátka měly šťastnou ruku. Karl-Heinz Riedle poslal českou reprezentaci do skupiny E, v jejímž čele figuruje z prvního koše nasazené Polsko s hvězdou Robertem Lewandowským. Jürgen Klinsmann pak přidal Albánii, Demetrio Albertini zase Faerské ostrovy a Gianluca Zambrotta na závěr Moldavsko.

Los kvalifikace o postup na EURO 2024. Koho by si přál a koho nechce Jaroslav Šilhavý?Video: Sport.cz, FAČR

Klíčový byl především lídr skupiny, los šel i v tomto případě národnímu týmu na ruku. „Nejsilnější soupeři samozřejmě čekají v prvním koši. Kdybych se musel rozhodnout, koho bych si přál, aniž bych tyto týmy jakkoliv podceňoval, tak možná Maďarsko, Švýcarsko nebo Polsko," avizoval před losem kouč Šilhavý.

A Polsko opravdu dostal...

Polsko na rozdíl od národního týmu postoupilo z play off na nadcházející světový šampionát do Kataru. Český celek v posledním souboji s Poláky v listopadu 2018 zvítězil v přípravě v Gdaňsku 1:0. V soutěžním duelu na sebe soupeři naposledy narazili ve skupině EURO 2012 a národní tým po výhře 1:0 postoupil do vyřazovací fáze.

Foto: Albert Gea, Reuters

Kanonýr Barcelony Robert Lewandowski slaví jeden ze svých gólů.

Albánie se dosud jen jednou představila na velké akci, na ME 2016 neprošla ze skupiny. Český tým si Albánce loni pozval na generálku před evropským šampionátem a v Praze zvítězil 3:1.

S Faerskými ostrovy si reprezentanti před souboji v nadcházející kvalifikaci zahrají příští měsíc přípravné utkání v Olomouci. Český nebo československý tým ovládl všech šest předchozích vzájemných duelů a ani jednou neinkasoval.

Také s Moldavskem má národní celek zatím stoprocentní bilanci. Reprezentanti bez obdržené branky zvítězili v obou dosavadních zápasech v evropské kvalifikaci o šampionát v roce 2004.

„Myslím, že los pro nás byl poměrně příznivý, protože z koše číslo jedna, tři i čtyři jsme mohli dostat mnohem horšího soupeře," reaguje bezprostředně po losu Petr Fousek, předseda FAČR. "Myslím, že jsme všichni spokojení, vyhnuli jsme se gigantům. Stoprocentní cíl je postup, pro něj uděláme maximum," přidává se brankář Tomáš Vaclík.

Co říká na los kvalifikace o postup na EURO brankář Tomáš Vaclík?Video: FAČR

"Nechci nikoho ze soupeřů podceňovat, ale v téhle skupině prostě nemůžeme mít jiný cíl než postoupit. Jsem přesvědčen, že jsme schopni si to na hřišti uhrát a že si to případně můžeme zkazit jen sami," zdůrazňuje Fousek.

Kvalifikace se nezúčastní Rusko, které je ze soutěží UEFA vyřazeno kvůli invazi na Ukrajinu. Na evropský šampionát postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny, Německo má jako pořadatel účast jistou.

O zbylá tři místa na turnaji se podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. O jedno místo si vyřazovacím systémem zahraje čtveřice týmů ze skupin A, B a C. Českému celku patří v pořadí Ligy národů 14. příčka, k jistotě minimálně play off tak potřebuje, aby z dvanáctky zemí před ním (bez Německa) neprošla z klasické kvalifikace na EURO nejvýše trojice.

Kvalifikační skupiny začnou v březnu a vyvrcholí v listopadu příštího roku. Play off se bude hrát v březnu 2024. Závěrečný turnaj odstartuje v Německu 14. června 2024. Český tým v samostatné historii na ME ještě nikdy nechyběl, loni na kontinentálním šampionátu došel do čtvrtfinále.

Los kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale 2024 v Německu:
Skupina A:
Španělsko, Skotsko, Norsko, Gruzie, Kypr.
Skupina B:
Nizozemsko, Francie, Irsko, Řecko, Gibraltar.
Skupina C:
Itálie, Anglie, Ukrajina, Severní Makedonie, Malta.
Skupina D:
Chorvatsko, Wales, Arménie, Turecko, Lotyšsko.
Skupina E:
Polsko, ČR, Albánie, Faerské ostrovy, Moldavsko.
Skupina F:
Belgie, Rakousko, Švédsko, Ázerbájdžán, Estonsko.
Skupina G:
Maďarsko, Srbsko, Černá Hora, Bulharsko, Litva.
Skupina H:
Dánsko, Finsko, Slovinsko, Kazachstán, Severní Irsko, San Marino.
Skupina I:
Švýcarsko, Izrael, Rumunsko, Kosovo, Bělorusko, Andorra.
Skupina J:
Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Island, Lucembursko, Slovensko, Lichtenštejnsko.

Reklama

Související témata: