Hlavní obsah

Mohl sedět na jejich lavičce. Senzační marš Albánců trenéra Levého nepřekvapuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno je ve skupině E naruby. Poláci nalosovaní z prvního koše jsou až čtvrtí, Albánci původně v roli černého koně vzadu září v čele tabulky. Až za nimi je český výběr po boku s moldavským. Tahle skupina kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy v Německu má senzační vývoj. „První příčkou Albánců nejsem překvapený,“ ujišťuje Stanislav Levý, český trenér se zkušenostmi z albánského fotbalu.

Foto: Florion Goga, Reuters

Albánci Mirlind Daku (vpravo) a Jasir Asani slaví gól vstřelený Polákům

Článek

S těžkým losem si albánští Orli poradili náramně. Nejprve remizovali v Praze, pak doma porazili Poláky. Čtyři body ze zářijového srazu je vystřelily do oblak.

Před zkušeným trenérem však o senzaci nemluvte. „Jednak ‚českou‘ skupinu považuji za nejslabší. Navíc pak Albánie udělala v poslední době velký krok kupředu. Její reprezentace těží z legionářů, kteří v cizině působí na velmi slušných adresách,“ poukazuje Stanislav Levý.

„Nechci si hrát na vševědoucího, ale že porazí Polsko, jsem předpokládal. Poláci řeší velké problémy, vůbec jim to nefunguje. Ani vztahově, ani fotbalově. Navíc moc dobře vím, jakou atmosféru jsou Albánci schopní vytvořit na fotbale…“ usmívá se pětašedesátiletý trenér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Stanislav Levý ve studiu Sport.cz.

Však si také Poláci stěžovali, co všechno se v Tiraně dělo.

„Albánci jsou temperamentní, vitální. Na druhou stranu, když se nedaří, dají to vlastnímu mužstvu hned pocítit, což pak pro něj není samozřejmě ideální,“ líčí z vlastní zkušenosti.

Albánci v poslední době hodně investují do obnovy stadionů. Proto se jim podařilo získat pořadatelství předloňského, historicky prvního finále Konferenční ligy.

„Ve více městech mají nové nebo moderně zrekonstruované stadiony. V tom udělali velký kus práce.“

Pro albánské hráče je vidinou zahraniční angažmá. „Jejich zemí zaslíbenou je Itálie, případně Řecko. Mentalitou jim jsou velmi blízko,“ říká Levý.

Moc nechybělo, a český kouč mohl sedět na lavičce Orlů.

„Když jsem v sezoně 2011/12 působil v klubu Skënderbeu Korcë, hned asi po třech měsících se otevřela možnost, že bych současně s ligovým týmem mohl vést také albánskou reprezentaci. Náš prezident sice dělal s předsedou svazu byznys, pro takový nápad však neměl pochopení, nelíbil se mu. Z plánu tak sešlo,“ vrací se do doby, kdy do Albánie přišel.

„Národní tým pak převzal Ital De Biasi, současný kouč Ázerbájdžánu. Albánci vůbec u národního týmu sázejí hlavně na Italy. Teď ale přišel Brazilec Sylvinho a v Edenu bylo jasně patrné, jak dobře Albánce připravil, že přesně vědí, co chtějí hrát,“ oceňuje Levý.

Albánci teď mají postup na EURO na dosah. Otázkou je, zda tíhu velkého očekávání unesou.

„Výhrou nad Polskem jejich motivace ještě stoupne. Teď jde o to, aby jejich euforie nebyla kontraproduktivní. Vzhledem ke kvalitě hráčů v českém kádru věřím, že jsme schopní v bouřlivém prostředí uhrát výsledek, který by nás uspokojil.“

Albánie se sparťanem Lacim očima expertů v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Český fanoušek má před očima sparťana Laciho. Pro Sylvinha je v nároďáku jen náhradníkem. „Je to určitě zajímavý hráč. I když přijde na hřiště třeba až v průběhu, myslím, že ve Spartě nikdy nezklamal. Ve středu hřiště však mají k dispozici ještě lepší záložníky. Jen to ukazuje, jaký výběr kvalitních hráčů mají, jak silný jejich výběr je,“ připomíná trenér.

Takže slavný postup do Německa…?

„Tři body s Polskem představují pro Albánce obrovský krok. Moc si nedovedu představit, že by dokázalo postoupit Moldavsko. Těžko čekat okamžité zlepšení u Poláků, že by někdo zmáčkl čudlík a rychle by se nastartovali, aby jim to fungovalo. Dění u nich pozorně sleduji, není to nic hezkého. Hned od začátku nebyli příliš nadšení, že jejich reprezentaci přebírá Santos. Teď je šéf svazu pod velkým tlakem, aby trenéra propustil. Problémem je však velké odstupné, které by mu museli vyplatit. Každopádně u nich panuje velká nedůvěra v trenéra, budou to mít těžké,“ reaguje Levý na poslední vývoj ve skupině.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.