Hlavní obsah

Nová krev v reprezentaci! Nejvíc se řešila pozice brankáře, prozradil manažer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystá se další velká obměna fotbalové reprezentace? Šest nových tváří na startu kvalifikace o EURO 2024 tomu mohlo napovídat. O tom, jaká je realita a proč byla skladba týmu zrovna taková, promluvil v pořadu Přímák manažer národního týmu Tomáš Pešír. „Viděli jsme maximum fotbalů a logicky chceme jít cestou, že bereme hráče v nejlepší aktuální formě," vysvětluje zařazení nováčků.

Výběr hráčů do fotbalové reprezentace. Nejvíce se řešila brankářská jednička, příspěvek z pořadu Přímák s Tomšáem PešíremVideo: Sport.cz

 
Článek

Fotbal se podle bývalého prvoligového útočníka mění. Základním atributem je rychlost, takže to pochopitelně na nejvyšší úrovni nelze přehlížet, právě naopak. „Chceme brát do nároďáku rychlostní typy a je úplně jedno, zda hrají českou ligu či venku," tvrdí Pešír.

Zaskočila nominace zkušeného fotbalového redaktora Roberta Neumanna? Ten se dotazu nejprve usmál. A poznamenal, že je těžké hodnotit skladbu týmu před samotnými zápasy. „Až podle toho, co se stane na hřišti, vidíte, zda to bylo dobře nebo špatně. A podle výkonu proti Polsku to bylo dobře," chválí novinář, který také kopal v nejvyšší soutěži. „Třeba Čvančara s Juráskem zahráli skvěle, byla radost se na to dívat. Vnesli čerstvý vítr do týmu a já tomuhle jen fandím," neskrývá Neumann.

Přímák s manažerem české fotbalové reprezentace Tomášem PešíremVideo: Sport.cz

Národní tým chtěl zjevně využít toho, jak ve Spartě klape spolupráce Čvančary s Kuchtou. „Mají formu, dokážou si najít góly," přitaká Pešír ohledně složení ofenzivy, kde zmíněné duo doplnil Adam Hložek. Když začal tým nacvičovat taktické věci, musel vědět i slávista David Jurásek, že si nejspíš zahraje. „Až na dvě pozice jsme byli rozhodnutí už před srazem. Také jsme sledovali Poláky, měli hodně zraněných v obraně i záloze, takže jsme se rozhodli pro ofenzivnější sestavu," dodává Pešír.

Snová premiéra. Po třech minutách dát svůj první gól v áčku, to jsem si ani nevysnil, těší Tomáše ČvančaruVideo: Sport.cz

Na programu dne nebyla otázka, zda hrát jiným systémem než na tři obránce. Manažer reprezentace prozradil, že se řešila pozice gólmana. „To bylo nejsložitější, protože brankáře máme momentálně obrovsky vyrovnané. Při určení, kdo půjde chytat, máme jasně nastavené procesy. Velkou roli hraje trenérský tým Milan Veselý a Radek Černý, rozhodující krok pak dělají Jirka Chytrý a Jarda Šilhavý," objasňuje Pešír.

„Jirka (Pavlenka) stabilně chytá bundesligu, to rozhodlo. Zakládáme si na dobré komunikaci, kluci se to dozvěděli v úterý," tvrdí Pešír. Volbu schvaluje i fotbalový redaktor Neumann. „V tuhle chvíli bych také vsadil na Pavlenku, který chytá v jedné z nejlepších lig světa. Jindra Staněk se veze s Plzní, dostává až podivný góly. A Tomáš Vaclík je ve druhé anglické lize," komentuje trio brankářů z národního týmu.

Po povedeném vstupu do nového kvalifikačního cyklu přišla kaňka v podobě pondělní bezbrankové remízy v Moldavsku, kde musel realizační tým přeskládat sestavu s ohledem na zranění Ladislava Krejčího ml. a Alexe Krále. I o tom v pořadu Přímák Pešír mluvil...

Reklama