Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Podcenění Moldavska? Hráči slibovali, že do toho vletí naplno. Remíza je zklamáním, tvrdí Pešír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Euforii vystřídalo zklamání a rozčarování. Čeští fotbalisté se po domácí výhře nad Polskem už nejspíš viděli v kvalifikaci o postup na EURO 2024 s šesti body na kontě. Remíza na půdě outsidera z Moldavska je vrátila do reality. „Podcenění soupeře jsme s hráči ani dopředu neřešili. Všichni věděli, co je ve hře, i to, co se stalo o den dříve Dánsku v Kazachstánu. Na hřišti to pak vypadalo jinak," říká v pořadu Přímák Tomáš Pešír, manažer fotbalové reprezentace. Bezbranková remíza byla pro všechny v českém táboře zklamáním.

Přímák s Tomášem PešíremVideo: Sport.cz

 
Článek

Lepší rozjezd do kvalifikace si snad Češi nemohli ani přát. V Edenu nad Polskem vedli svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého brzy 2:0 a výsledek 3:1 napumpoval do českého tábora optimismus. „Nečekal jsem, že dáme první gól Polákům tak brzy. A když padl druhý, tak to byla euforie neskutečná," ohlíží se redaktor Sport.cz Robert Neumann za vstupem reprezentace do bojů o Evropu.

A Pešír souhlasně přikyvuje. Do Moldavska tak zamířila reprezentace s odhodláním proměnit duel v Kišiněvě v další tříbodový zisk. „Zápas nám nevyšel, chtěli jsme hrát to, co proti Polsku. Jsme zklamaní," přiznává Pešír, bývalý prvoligový útočník, který má za sebou i řadu zahraničních angažmá.

Tvrdí, že realizační tým rozhodně nemusel krotit přehnaný optimismus po výhře nad favoritem skupiny z Polska. Varování přišlo navíc i den před utkáním, kdy Dánsko vedlo v Kazachstánu 2:0 v poločase a nakonec prohrálo 2:3. „Všichni o tom věděli. Souček, Coufal i Brabec říkali, že do utkání vletíme na plné pecky," hlásí manažer národního týmu. „Nějak zvlášť apelovat na hráče, aby nedošlo k podcenění, nebylo na programu dne. Spíš nám šlo o to, abychom se sžili s hrací plochou."

Foto: Aurel Obreja, ČTK/AP

Útočník Jan Kuchta skóruje z ofsajdu.

Moldavsko sice bylo při losování kvalifikace až v pátém výkonnostním koši, ale Pešír soka řadí výše než třeba Faerské ostrovy. „Dneska se ale může stát, že ztratíte body všude. Určitě jsme soupeře brali maximálně vážně," zdůrazňuje. „Teď jen věřím, že Moldavsko bude doma stejně nepříjemné i pro další soupeře," přeje si.

Je jasné, že i přes klopýtnutí na půdě nepříjemného outsidera zůstává cílem Šilhavého družiny postup na EURO. Moderátor Aleš Svoboda dokonce zdůraznil, že se po losu objevily názory, že z české skupiny nejde na evropský šampionát nepostoupit. „Po losu jsme byli pochopitelně za tuhle skupinu rádi, byli tam určitě složitější. Samozřejmě že chceme postoupit na EURO, bereme to jako povinnost, ale zápasy určitě nebudou snadné, jak si někdo může myslet," nezbavuje se Pešír alibisticky role favorita.

V pořadu Přímák experti rozebrali i úvodní duel s Polskem. Řeč přišla na to, proč Poláci neabsolvovali předzápasový trénink v Edenu, stejně jako role kanonýra Lewandowského. Ten měl podle všeho stát za koncem trenéra Czeslawa Michniewicze, jemuž na konci loňského roku vypršela smlouva a nebyla prodloužena.

Povídalo se i o tom, proč během duelu v Moldavsku trenér Jaroslav Šilhavý nestřídal dříve. Stejně jako to, jak moc v pondělí večer chyběli na trávníku marodi Ladislav Krejčí a Alex Král. „Hodně lidí mělo už se samotnou nominací Alexe problém. Přitom ho podle mě ani neviděli hrát v bundeslize. V Schalke má patřičnou minutáž a proti Polsku podal výborný výkon," chválí reprezentanta Pešír.

Reklama