Hlavní obsah

Obě kandidatury byly velmi kvalitní, řekl Fousek k pořadatelům Eura 2028 a 2032

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek označil obě vítězné kandidatury na pořádání evropských šampionátů v letech 2028 a 2032 za velmi kvalitní. Výkonný výbor UEFA dnes rozhodl, že kontinentální mistrovství v roce 2028 uspořádají Velká Británie s Irskem a následný závěrečný turnaj Itálie s Tureckem. Pořadatelské země Eura si v rozhovoru s novináři pochvalovali i čeští reprezentanti, kteří věří, že národní tým na šampionátech nebude scházet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Oznámení dějišť obou finálových turnajů bylo pouhá formalita, neboť více zemí se o pořádání neucházelo. „Obě kandidatury byly velmi kvalitní. Jsou to všechno fotbalové země s tradicí i vášní a do doby konání budou dobudovány i stadiony a infrastruktura. Nezbývá, než si přát, aby česká reprezentace na těchto svátcích fotbalu startovala,“ uvedl Fousek, který je členem výkonného výboru UEFA.

Euro 2028 se bude konat v Anglii, Walesu, Severním Irsku, Skotsku a Irsku. Na turnaji by si rád zahrál brankář Matěj Kovář, který ještě donedávna působil v Manchesteru United. „Určitě by pro mě bylo velkou motivací si tam zahrát. Samozřejmě je to trochu delší doba a předpovídat, co se za tu dobu stane, je až nereálné. Ale určitě by bylo pěkné si tam zachytat a budu se snažit o to, abych tam byl,“ řekl Kovář.

„Euro v Anglii je asi to nejlepší, co může být. Stadiony, diváci, lidi, všechno okolo… Doufám, že český nároďák tam určitě nebude chybět a já s ním,“ doplnil třiadvacetiletý brankář, který v létě přestoupil z Manchesteru do Leverkusenu.

Podle obránce Jakuba Brabce bude dobré i mistrovství o čtyři roky později v Turecku. Jednatřicetiletý zadák v sezoně 2018/19 hostoval v tamním Rizesporu. „V Turecku samozřejmě na to ty stadiony jsou, i kapacita lidí a všeho. Fotbal je tam jednoznačně sportem číslo jedna, možná s basketbalem. Bude to tam hodně bouřlivé. Myslím, že to bude zážitek pro všechny fanoušky i pro hráče,“ uvedl Brabec.

Reklama