Hlavní obsah

Šilhavý po remíze v Moldavsku: Před srazem bychom čtyři body brali. O poločase jsme změnili taktiku a bylo to vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po domácím skalpu Polska přišlo kruté vystřízlivění. Fotbalisté české reprezentace nezvládli druhý duel kvalifikace na EURO 2024 v Moldavsku a ze hřiště outsidera vezou po nevýrazném výkonu pouze bod za bezbrankovou remízu. „Před srazem bychom čtyři body brali, teď jsme zklamaní,“ smutnil po závěrečném hvizdu trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Aurel Obreja, ČTK/AP

Český reprezentační útočník Jan Kuchta (vlevo) v souboji s moldavským fotbalistou Arturem Craciunem.

Článek

KIŠINĚV (od našeho zpravodaje) - 61letý kouč po zápase také vysvětloval, z jakého důvodu se rozhodl poprvé střídat až po více než sedmdesáti minutách. „Pozměnili jsme taktiku a ve druhém poločase to vidět," domnívá se.

Proč se nepodařilo vyhrát?

To je na větší a detailnější analýzu. Nerad bych vynášel nějaké soudy, nicméně jste to viděli sami. Soupeř byl nepříjemný, houževnatý, rychlý, nebezpečný, takže jsme neměli chvilku oddychu. První poločas jsme vepředu ani nepodrželi balon, za něco stála jen šance Tomáše Součka. Ta byla stoprocentní, bohužel to tam nespadlo. Ve druhém poločase jsme soupeře dostávali pod větší tlak, ale šance moc nepřicházely.

Foto: Stringer, Reuters

Ani Adam Hložek (vpravo) se neprosadil.

Přemýšlel jste, že do sestavy sáhnete již po přestávce? Poprvé jste střídali až po 70. minutě.

Nechtěli jsme to hned měnit. Měli jsme vše nějak připravené, soupeř na nás byl ale také připravený. Velice dobře bránil. My jsme si řekli, že pozměníme taktiku a druhý poločas to bylo vidět. Soupeře jsme tlačili, ale gólové šance jsme si vinou nekvality v ofenzívě nevytvořili.

Nepřišel by vhod Václav Černý? V Nizozemsku má dobrá čísla (9+6, pozn. red.), ale celý zápas proseděl na lavičce.

To si ještě vyhodnotíme během dalších dnů.

Viděl jste, jak zápas utíká mezi prsty. Co jste plánoval udělat, aby se jeho průběh změnil?

Člověk se s tím snaží nějak hnout, dostat na plac čerstvé hráče. Ale věřil jsem tomu, že nám to tam spadne například z rohu, Čvančara měl na konci zápasu právě po něm dobrou šanci. Dnes nám nebylo souzeno a asi po právu, nehráli jsme dobře.

Jaký je rozdíl v přístupu k podobnému zápasu a naopak třeba duelu s Polskem?

Když hrajete s favoritem skupiny, snažíte se hrát, jako soupeř proti nám dnes. Něco vytvářet je vždy složitější, ale přesto jsem myslel, že v tom budeme kvalitnější, než jsme byli.

Foto: Aurel Obreja, ČTK/AP

Český útočník Tomáš Čvančara během kvalifikace EURO v Moldavsku.

Jaká je to komplikace pro vývoj ve skupině?

Máme čtyři body, možná bychom je před srazem brali. Teď jsme zklamaní. Věřili jsme a měli jsme mít šest bodů. Je chyba, že jsme i tentokrát nevyhráli.

Před utkáním jste často zmiňoval intenzitu. Nešlo to zlomit i větším pohybem?

Přesně tak. Tím, že jsme nebyli dost kvalitní, chyběla i intenzita. Soupeře jste viděli. Nikdo si nemohl myslet, že není nebezpečný. Využíval každý protiútok. Pohyb byl další z věcí, které nám vadily. Nechci říct, že jsme byli nepřipravení, ale nezvládli jsme to.

Je to poučení? Podobných zápasů vás bude čekat více, před vámi jsou oba duely s Faerskými ostrovy a Albánií.

Dnes potrápí favority kdekdo, všichni umí hrát fotbal, to bylo i v Moldavsku vidět. Albánii bych ale vůbec nepovažoval za slabého soupeře. Je to silnější mužstvo. Věřím tomu, že v příštím zápase na Faerech se poučíme a budeme na ně lépe připraveni.

Reklama