Hlavní obsah

Škoda, že reprezentace ještě nemá trenéra, říká Jarolím před losem EURO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve fotbalovém Hamburku patří k legendám, za devět let v dresu místního HSV odehrál 344 ostrých zápasů. Mimochodem, bydlel zhruba půl kilometru od nablýskaného sídla Labské filharmonie, kde se bude v sobotu od šesti večer losovat EURO. „Snad můj druhý domov přinese reprezentaci štěstí,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz bývalý reprezentační záložník David Jarolím.

Foto: Profimedia.cz

V Hamburku, kde se bude v sobotu losovat fotbalové EURO, hrál David Jarolím devět let

Článek

Co se vám vybaví, když se řekne Hamburk?

Moje srdcové město, mám tam víc známých než v Česku. I po letech se snažím udržovat kontakty, a když to jde, rád do Hamburku vyrazím. Mám tři děti a cesty se mi plánují složitě, ovšem byl jsem třeba na jarní baráži o postup do bundesligy se Stuttgartem. Škoda, že to nevyšlo.

Je pravda, že když ve vašem pravidelném komentáři Echo bundesligy na Sport.cz přijde řeč na Hamburk, jdete hodně do hloubky.

Snažím se udržet si přehled. V pátek jsem nemohl vynechat derby se St. Pauli, což je pokaždé obrovská událost pro celé město. Tentokrát to navíc byl zápas prvního s druhým.

Zpátky k losu mistrovství Evropy. Skládáte si v hlavě potenciální skupiny?

A víte, že ani ne? Už proto, že žádná skupina nemůže být snadná. Pro silné Francouze nebo Angličany možná ano, ale pro zbytek Evropy včetně českého týmu ne. Fotbal se hodně vyrovnal, což jsme viděli už v kvalifikaci: z naší skupiny postoupila Albánie, zato Polsko musí do baráže. Nemůžete si vybírat.

Přece jen, koho byste Česku přál z prvního koše?

Víceméně kohokoliv. Nechci, aby to znělo jako klišé, ale hrát se dá s každým. I se zmíněnou Francií, která na turnajích navzdory vysokým umístěním mívá pomalejší rozjezd. Docela by mě zajímalo, jak by vyzněla její konfrontace s Českem.

I když národní tým dohrával konec kvalifikace v dusné atmosféře a po posledním zápase rezignoval trenér Jaroslav Šilhavý?

Jasně, závěr nebyl ideální, ale vzpomeňte si třeba na Ligu národů a solidní zápasy se Španělskem. Česko není trpaslík a sám nemám rád, když se něco vzdává předem. Tohle se týká i týmů z druhého koše, které jsou v mých očích hratelné.

Všechny?

Je fakt, že třeba Rakousko s kapitánem Alabou z Realu by bylo nepříjemné. Ovšem zbytek by mohl být schůdný. Druhý koš mi paradoxně nepřipadá tak silný jako náš třetí. Je příjemné, že se reprezentace ve skupině vyhne Nizozemsku nebo Chorvatsku. Věřím i Slovákům.

Vážně?

Na italského trenéra Calzonu se po nástupu snášela velká kritika, ale nakonec z toho byl postup v předstihu. Líbily se mi zápasy Slovenska s Portugalskem, navzdory porážkám to mělo šťávu.

A co čtvrtý koš? Narazit na Itálii, posledního mistra Evropy, by bylo za trest, viďte?

O tom se vůbec nemusíme bavit. Obrovská kvalita je i u Srbů a Švýcarů. Ti jsou pro mě trochu záhada. Mají skvělý tým, ale v kvalifikaci se trápili a spekulovalo se o konci trenéra Yakina, který to nakonec ustál.

Není nevýhoda, že česká delegace bude na losu bez trenéra? Po Šilhavého demisi je trůn prázdný.

Z formálního hlediska to pro los nic neznamená, ovšem navenek to nepůsobí dobře. S jmenováním nového trenéra bych neotálel a nečekal až na dobu po Novém roce. Je škoda, že si nový kouč nebude moct hned po losu domluvit soupeře pro přáteláky před EURO nebo si říct, kde chce mít kemp během turnaje. Tohle jsou důležité detaily.

Koho byste u reprezentace rád viděl?

Moji favoriti jsou elitní ligoví trenéři Trpišovský s Priskem. Zároveň ale nepředpokládám, že by od Slavie a Sparty dostali svolení odejít k národnímu týmu. Napadá mě ještě plzeňský kouč Koubek. Vzhledem k jeho věku by to asi nebylo úplně perspektivní řešení, ale za svoje výsledky by si reprezentaci zasloužil.

Předchozí šampionát se hrál netypicky v jedenácti zemích a podle mnohých mu chyběla klasická turnajová atmosféra. Bude EURO v Německu lepší?

Měl jsem štěstí, že jsem byl v Německu na mistrovství světa 2006, které bylo fantasticky zorganizované. Jsem přesvědčený, že teď to bude ještě lepší, vývoj bude o osmnáct let dál.

Vyrazíte na EURO i vy?

Rád bych. Láká mě to k nám do Hamburku a na nějaký zápas Česka. Třeba se díky losu tyhle dvě věci sejdou dohromady. (usmívá se)

Reklama