Hlavní obsah

Trenéra bude hledat nová skupina, povede ji Fousek. Zahraniční varianta je okrajová, Pešír skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hledání nového trenéra fotbalové reprezentace začíná. Výkonný výbor FAČR úkolem pověřil pětičlennou skupinu pod vedením předsedy Petra Fouska. Jméno pak schválí sám výbor. Fousek, jenž víceméně vyloučil variantu se zahraničním trenérem, by chtěl mít jasno co nejdříve po Novém roce. Kromě realizačního týmu národního mužstva skončil také manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Byl jsem naměkko, přiznal po rozlučce Jaroslav Šilhavý. Už před zápasem jsme se rozhodli, že nebudeme pokračovat. Video: Sport.cz

 
Článek

„Máme svou strategii, co se týká jmen a postupů, necháme si ji interně. Nejdůležitější je výsledek, abychom se shodli a rozhodli dobře. Bude to koncepční řešení, nejedná se o krátkodobou improvizaci. Dnes ani v dalších týdnech nebudeme komentovat jednotlivá jména,“ prohlásil Fousek v úterý po jednání výkonného výboru.

V pětičlenné skupině, která by měla vybrat nového trenéra po Jaroslavu Šilhavém, jenž v pondělí po výhře 3:0 nad Moldavskem a postupu na EURO 2024 na svou funkci rezignoval, budou člen výkonného výboru za profesionální soutěže či člen představenstva Viktorie Plzeň Adolf Šádek, nový technický ředitel FAČR Erich Brabec a místopředsedové FAČR Jiří Šidliák a Miroslav Richter.

Vybraného trenéra pak bude muset schválit výkonný výbor. Fousek by chtěl mít o trenérovi národního týmu jasno co nejdříve po Novém roce, aby se kouč dokázal aklimatizovat a měl dost času na přípravu pro březnový sraz. Brabec by měl vše konzultovat se Sportovní radou pod vedením Vladimíra Šmicera.

Je také jasné, že kromě realizačního týmu skončil rovněž manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Fousek se na tiskové konferenci vyjádřil i ke třem hříšníkům, tedy Jakubu Brabcovi, Vladimíru Coufalovi a Janu Kuchtovi, kteří byli po alkoholovém dýchánku v centru Olomouce před zápasem s  Moldavskem vyřazeni z kádru.

„Uvidíme, co přinesou následující týdny. Rozhodně jsme je nevyloučili navždy. Nechci je tady ukřižovat,“ nastínil Fousek možnost, že se celé trio, které jinak patřilo minimálně do širší základní sestavy reprezentace, do národního týmu vrátí a má šanci se dostat do nominace pro EURO 2024 v Německu.

Došlo také na budoucnost člena výkonného výboru Tomáše Neumanna, jenž byl v olomouckém klubu Belmondo spatřen společně s fotbalisty, byť sám tvrdí, že se na uspořádání akce nepodílel a u tria reprezentantů inicioval odchod zpět na hotel.

„Vyžádal si čas, aby důsledky mohl zvážit,“ uvedl Fousek. Důležité je, že výkonný výbor nemůže Neumanna odvolat, tuto moc má pouze valná hromada.

Kdo by měl být podle vás nový trenér fotbalové reprezentace?
Martin Svědík
44,9 %
Vítězslav Lavička
8,8 %
Ivan Hašek
26,8 %
Jindřich Trpišovský
7,7 %
Cizinec
3,1 %
Někdo jiný
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35286 čtenářů.

Reklama