Hlavní obsah

Covidový bizár! Fanoušci Slavie dorazili do Berlína, zápas s Unionem budou sledovat ve sportbaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Před Braniborskou bránou postává čtveřice, kolem krku červenobílé šály. Žena ve skupince má navíc na hlavě čepici s logem pražské Slavie. „Bohužel jsme přijeli jen na výlet," říká smutně František, jeden z kvarteta fanoušků Slavie. Za normálních okolností by si prohlédli Berlín, zašli na pivo, na místní speciality. A ve čtvrtek večer by hnali Slavii na Olympijském stadion k postupu do jarní části Konferenční ligy.

Foto: Robert Neumann, Berlín

Fanoušci Slavie v Berlíně. Na zápas s Unionem se však kvůli omezené kapacitě stadionu nedostanou.

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje) - Doba koronavirová je ale proti, do hlediště se kvůli významnému snížení kapacity nedostanou. Plánují tedy, že duel s Unionem Berlín budou sledovat v jednom z berlínských sportbarů. Což je paradox, neboť v uzavřené místnosti je možnost nákazy logicky vyšší než v hledišti otevřeného stadionu...

„S tím nic neuděláme, musíme opatření respektovat. Měli jsme už delší dobu zajištěný hotel i lístky na vlak.  Počítali jsme původně, že vstupenky na zápas koupíme na místě, nezajišťovali jsme si je, jako jindy. Olympijský stadion má kapacitu pětasedmdesát tisíc, Slavia by měla přidělených skoro deset tisíc lístků. Nakonec jsme si řekli, že si uděláme aspoň výlet," uvádí příznivec Tomáš.

Se Slavií jezdí 25 let, berlínský pohárový výjezd je jeho 33. „Ještě nikdy se mi nestalo, abych nebyl na stadionu. Dokonce jsme se s kamarády dostali na utkání v Bordeaux před třemi lety i přes zákaz UEFA. Co vím, tak na zápas v Berlíně se dostane 250 fanoušků z tribuny Sever plus pár lidí z Odboru přátel Slavie," doplňuje třetí z party Vilda.

Mezi fanoušky jsme zapadli

Těšili se, že zažijí další večer s báječnou atmosférou. Jako na Stamford Bridge, v Dortmundu, na San Siru. Nebo naposledy v nizozemském Rotterdamu. „Tam to bylo fajn. Feyenoord má stejné klubové barvy. V metru jsme jeli s domácími fanoušky, zapadli jsme mezi ně. Když zjistili, že jsme slávisti, byla v nás malá dušička. Jenže oni byli skvělí, dali se s námi do řeči, byli úplně v pohodě," popisuje sympatická Jitka, nejpůvabnější člen sešívané skupinky.

Všichni mají do jednoho červenobílé srdce, pro Slavii by dýchali. Nepatří ale rozhodně mezi ultras. Výjezdy berou i jako možnost poznat nová místa. „Ale zažil jsem už pár horkých chvilek," culí se Tomáš. „Pamatuju si, že na Krétě naši výpravu doprovázel na stadion obrněný transportér, jinak by nás domácí fanoušci zřejmě napadli. Vysadili nás před 200 metrů dlouhým tunelem, který ústil přímo do hostujícího sektoru. V Římě na nás příznivci AS zase gestikulovali, že nám podříznou krky," vypráví Tomáš.

Foto: slavia.cz

Aiham Ousou (vlevo) a Alexander Bah přicházejí na nástupiště vlakové stanice v Edenu.

„A v Londýně nám v okruhu tří kilometrů od Stamford Bridge nenačepovali pivo. Jen fans Chelsea. Neměli jsme sice na sobě nic červenobílého, ale museli jsme ukázat lístek na zápas. A bylo po pivu," dodává s úsměvem František.

Do jednoho věří, že večer v Berlíně budou slavit postup do jarní části Konferenční ligy. „Je jedno, jaký bude výsledek, hlavní je postup," tvrdí unisono. Povede se? Duel na Olympijském stadionu začíná v 21 hodin, přímý přenos vysílá ČT sport.

Reklama

Související témata: