Hlavní obsah

Fenomén Sivasspor. Opravdu? Město (ne)žije fotbalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hráči, kteří v Sivassporu působili, mluví o tom, že fotbal je pro místní druhým náboženstvím. Že ho žerou. Prostě turecké peklo. Ale na první pohled není úplné patrné, že by byl místní klub v Sivasu fenoménem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie se radují z branky - ilustrační foto

Článek

Sivas (od našeho zpravodaje) - Větší znak Sivassporu najdete poblíž hlavní silnice, která protíná třísettisícové město, sem tam na něj narazíte i na dalších místech, potkáte pár lidí v klubových barvách. Zároveň ale na ulici vidíte muže v dresech istanbulských kolosů. „My fandíme Fenerbahce," říkají například dva provozní jedné zdejší restaurace.

Ono i návštěvy jsou na krásném stadionu, který pojme přes sedmadvacet tisíc fanoušků a jako první v zemi je ekologický, běžně docela tristní. V uplynulé sezoně chodilo doma na ligu na Sivasspor v průměru 3268 diváků, v novém ročníku je to podobné. Bída. Takhle pobláznění fotbalem nevypadá...

Když ale jde o něco velkého, propukne šílenství. Třeba na květnové finále domácího poháru vyrazilo ze Sivasu na devět set kilometrů dlouhou štreku do Istanbulu dvě stě autobusů plných bujarých příznivců. Všichni pak mohutně slavili triumf Sivassporu 3:2 nad Kayserisporem a zisk první klubové trofeje.

Nadšení ve městě zavládlo i před pár týdny v odvetě play off Evropské ligy, kdy turecké mužstvo dohánělo manko proti Malmö. Radnice nakoupila všechny vstupenky a lidem je rozdala. Nabitá aréna, v níž fandové zapůsobili i zajímavým choreem, ale Sivasspor k postupu nedotlačila a propadl do základní skupiny Konferenční ligy.

Poháry jsou tu obecně svátkem, divokost zdejších lidí pocítí Slavia.

Reklama