Hlavní obsah

Formu Slavie duel proti sokovi z Gibraltaru neukázal, poznatky Trpišovskému ale přinesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasná záležitost, jedenáct nastřílených gólů, samozřejmý postup do třetího předkola Konferenční ligy. Fotbalisté Slavie se na startu sezony proti gibraltarskému celku St Joseph's jen rozehřáli, o formě sešívaných dva zápasy proti vyslanci malé země z Pyrenejského poloostrova mnoho neukázaly. „Při vší úctě k soupeři si myslím, že úplně ne,“ přitakal slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Christ Tiéhi a Václav Jurečka v odvetě nastoupili na jiných pozicích. Proč? Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Některé poznatky přesto získal. „Třeba o rozpoložení jednotlivých hráčů. Je vidět, kdo jak momentálně řeší situace, pořád musíte proměnit šance jako Ewerton, trefit bránu nebo dát balon za obranu. Spousta věcí byla zkažených," vypozoroval šéf lavičky červenobílých.

Konfrontace proti gibraltarskému soupeři umožnila slávistickému trenérskému štábu nechat rozehrát prakticky všechny hráče, s nimiž do sezony počítá. Ostatně v prvním zápase nastoupilo v základní jedenáctce osm cizinců a jen tři čeští fotbalisté, v odvetě se poměr otočil, od první minuty hrálo sedm Čechů a čtyři cizinci.

Někteří hráči si mohli vyzkoušet alternativní pozici. Například Christ Tiéhi se v odvetě předvedl ve stoperské dvojici vedle Tarase Kačaraby, jinak je středním záložníkem. „Primárně s ním počítám do středu zálohy, ovšem i na stoperu v některých situacích ukazoval, čeho si na něm nejvíc ceníme, jako je hra zády k soupeřově brance a pod tlakem," vypočetl Trpišovský. Tiéhi se mimo jiné krásně trefil z přímého volného kopu.

Kouč nechtěl riskovat možné zranění Aihama Ousoua nebo Eduarda Santose, kteří pro něj v tuhle chvíli představují ideální stoperskou dvojici. Tiéhi by mohl být zaskakujícím stoperem v případě potřeby, tudíž by téhle role mohl být zbaven Tomáš Holeš.

Střelec Václav Jurečka zase nastoupil na křídle. „Líp se cítím na hrotu, ale jsem rád, že mě dal trenér z kraje. Chtěl jsem se mu odvděčit za důvěru. Jste ve Slavii, nemůžete si vybírat, kde budete hrát," věděl borec, jenž v létě přišel po vypršení smlouvy ve Slovácku.

Jindřich Trpišovský o slávistickém rekordu i dalším pohárovém soupeřiVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Patnácti tisícům fanoušků na tribunách se představil gólem. „Myslím, že mi to pomůže hodně. Už na Gibraltaru jsem měl šanci, tam mi to nevyšlo, teď ano. Je to pro mě psychická vzpruha," těšilo druhého nejlepšího kanonýra ligy z uplynulé sezony.

Trpišovský byl spokojený. „Občas hrajeme zápasy do hlubokého bloku, do pěti obránců. Čím více máme v sestavě soubojových hráčů, kteří jsou schopní dát gól a orientují se ve vápně, tím lépe. Loni nám něco takového hodně chybělo. Čekali jsme průběh, jaký byl, a ve Filousovi (Daniel Fila, který nastoupil jako hrotový útočník) jsme spíš chtěli mít hráče, který podrží míč zády k bráně. Chtěli jsme, aby si Venca zvykl na post, kde může v některých zápasech nastoupit. Primárně s ním počítáme na hrotovou pozici, už na Slovácku ale ukázal, že umí velice dobře zahrát i na křídle. Jsme rádi, že si to teď vyzkoušel, je možné, že proti podobnému soupeři budeme v blízké době hrát," nastínil kouč červenobílých.

Svým způsobem speciální zápas odehrál nigerijský křídelník Peter Olayinka, jemuž manželka v úterý porodila dceru Gemmu. Motivovaný Olayinka za gólem šel, přál si takovou oslavu. Povedla se mu hned dvakrát, v obou případech se trefil hlavou. „Skoro ani nezvládnu přemýšlet," zářil šťastný střelec a otec. „Je to perfektní cesta, jak oslavit narození mého dítěte. Jsem po utkání nejšťastnější člověk na světě a děkuji Bohu, že to všechno umožnil," dodal Olayinka.

Reklama