Hlavní obsah

Slavia slaví v Konferenční lize postup! Sparta padla i v Bělehradě a končí

Aktualizováno

Jen pražská Slavia bude hájit barvy českého fotbalu v dalším jarním pokračování vyřazovací části Konferenční ligy. Ve čtvrteční odvetě doma v Edenu porazila i podruhé turecký celek Fenerbahce Istanbul stejným výsledkem jako před týdnem 3:2 a postoupila do osmifinále. Svůj duel naopak nezvládla pražská Sparta, která po úvodní domácí porážce se srbským Partizanem Bělehrad 0:1 neuspěla ani na hřišti soupeře, kde padla 1:2 a ze soutěže je vyřazena.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivan Schranz ze Slavie oslavuje gól na 1:0 během utkání play off Evropské konferenční ligy proti Fenerbahce.

Článek
Fotogalerie

Úvod vyšel červenobílým náramně! Český šampion v Edenu vedl už po úvodních 27 minutách 2:0 poté, co se trefili Ivan Schranz a Yira Sor. Ještě do pauzy snížil Mert Hakan Yandas, ale po změně stran se podruhé prosadil Sor. V závěru už jen zkorigoval stav střídající Mergim Berisha. Fenerbahce stejně jako před týdnem scházel po zranění český bek Filip Novák.

Červenobílí se soupeře pro osmifinále dozvědí v pátek po poledni při losu ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Slavia před zápasem podpořila Ukrajinu, která od ranních hodin čelí ruskému útoku. Český šampion před výkopem nechal zahrát píseň "Bratříčku, zavírej vrátka", hráči pak přišli na trávník ve speciálních žlutých tričkách. Ukrajinský obránce Kačaraba nastoupil jako kapitán Pražanů. Na zápas po rozvolnění opatření proti koronaviru a povolené nadpoloviční kapacitě dorazilo přes 10 tisíc fanoušků.

To otbalisté pražské Sparty vstoupili do odvetného utkání na horké půdě Partizanu Bělehrad naopak velmi špatně. Už v sedmé minutě se v rozhozené obraně hostů prosadil Ricardo Gomes a přízemní střelou nedal Holcovi šanci. Ani úvodní branka svěřence Pavla Vrby neprobrala.

Do nejisté sparťanské defenzivy se valily další útoky srbského týmu. Ve 24. minutě se tentokrát hlavou prosadil znovu kapverdský útočník Gomes a zvýšil na dvoubrankový rozdíl. O tři minuty později rozvlnili domácí fotbalisté síť za zády sparťanského gólmana potřetí, Menigova trefa však nebyla pro ofsajd uznána.

Foto: Novak Djurovic, Reuters

Jakub Pešek hledá cestu k brance soupeře

A Ricardo Gomes hrál hlavní roli i ve druhém poločase, tentokrát však k smutku domácích fanoušků, když byl v 66. minutě po druhé žluté kartě za nafilmovaný pád vyloučen. Partizan si však i v oslabení bez problémů hlídal dvoubrankový náskok, naopak mohl po veliké šanci Meniga pojistit skóre.

Pražané se dočkali aspoň čestného úspěchu, když se po standardní situaci prosadil Adam Hložek a snížil na 1:2. Na více však sparťané nedosáhli, prohráli 1:2 a s poháry se loučí.

Foto: Novak Djurovic, Reuters

Fotbalisté Partizanu se radují z gólu Ricarda Gomese.

Odvety úvodního kola play off fotbalové Konferenční ligy:
Partizan - Sparta 2:1
Branky: 7. a 25. Gomes - 85. Hložek
Slavia - Fenerbahce 3:2
Branky: 27. a 63. Sor, 19. Schranz - 39. Yandas, 90. Berisha
Související témata: