Hlavní obsah

Slávisté speciálními tričky podpořili Ukrajinu, Edenem zněla Krylova píseň

Aktualizováno

Fotbalová Slavia podpořila před dnešní odvetou úvodního kola vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy s Fenerbahce Istanbul v Praze a také po ní Ukrajinu, která od ranních hodin čelí ruskému útoku. Český šampion před výkopem nechal zahrát píseň "Bratříčku, zavírej vrátka", hráči pak přišli na trávník ve speciálních žlutých tričkách. Fanoušci také skandovali vulgární pokřik proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ukrajinský obránce Taras Kačaraba symbolicky nastoupil jako kapitán Slavie.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ve speciálních tričkách na podporu Ukrajiny nastoupili slávisté před utkáním Konferenční ligy proti Fenerbahce.

Článek
Fotogalerie

Necelých 10 minut před výkopem stadion v Edenu, kam po rozvolnění opatření proti koronaviru a zvýšení povolené kapacity na polovinu mohlo dorazit přes 10 tisíc diváků, potemněl. Fanoušci začali skandovat "Putin je ...", následně se rozezněla píseň "Bratříčku, zavírej vrátka" od Karla Kryla, která vznikla v reakci na okupaci Československa v srpnu 1968 vojsky států Varšavské smlouvy. Emotivní atmosféru dokreslili diváci rozsvícenými mobilními telefony, ke gestu se přidali i příznivci Fenerbahce.

Slávisté přišli na trávník ve žlutých tričkách, přetažených přes dresy, a k tomu měli své tradiční modré stulpny, což symbolizovalo vlajku Ukrajiny. Na trikotech byl v angličtině nápis "Stojíme za Ukrajinou".

V hledišti stadionu se objevilo několik vlajek Ukrajiny, "kotel" na severní tribuně pak vyvěsil nápis v angličtině "Stop válce". V 78. minutě se jako střídající dostal na trávník i druhý ukrajinský hráč červenobílých Maksym Talovjerov a fanoušci jej podpořili hlasitým skandováním jeho jména.

Po závěrečném hvizdu se Edenem opakovaně nesl pokřik "Ukrajina, Ukrajina" a diváci znovu vulgárně počastovali Putina. Při závěrečné děkovačce před severní tribunou si slávistický "spíkr" vytáhl Kačarabu i Talovjerova na stupínek a spolu s nimi absolvoval pokřik. Za Ukrajinu se postavil i soupeř z Turecka, který už během dne na twitterový účet umístil vzkaz "Ne válce".

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Prezident Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, boje jsou ale hlášeny i z dalších částí země. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Slávisté v Edenu stejně jako před týdnem v Turecku zvítězili 3:2 a postoupili do osmifinále.

Reklama

Související témata: