Hlavní obsah

Gibraltar nachystal Slavii překvapení. Musíme hrát stejně, i kdyby tu byli Marťani, říká kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavia má v útrobách svého stadionu mapu, na kterou doplňuje soupeře, s nimiž se potkává v evropských pohárech. Trenérský štáb červenobílých zase rád objevuje nové fotbalové země. Výjezd na Gibraltar ozvláštní mapu sešívaných a přinese i zajímavý prožitek pro realizační tým hlavního kouče Jindřicha Trpišovského. Slavia do destinace, která je fotbalově stále exotická, přijela hlavně zadělat na postup do třetího předkola Konferenční ligy. Očekává se, že tamní celek St Joseph's pro ni nebude vážnou překážkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Yira Sor během utkání s Fenerbahce.

Článek

Už fotbalové kulisy v miniaturní zemičce na jihu Pyrenejského poloostrova vypadají specificky. V pozadí stadionu Victoria, na němž hraje většina z jedenácti účastníků gibraltarské ligy, se tyčí obrovská skála, poblíž se nachází letiště či hraniční přechod. „Je to zajímavé a zpestření tohohle zápasu a celkově tohoto výjezdu," říká slávistický záložník Tomáš Holeš.

Přibyly i historky. Červenobílá výprava se musela potýkat i s výpadkem proudu, připravuje se na umělou trávu či jiné míče. „Oproti obvyklým výjezdům tady není jediná standardní věc. Je to všechno trošku jinak," přitakává Trpišovský. „Zajímavé zpestření bylo na hranicích, a když nás kolega kosmickou rychlostí vozil uličkami, na konci jsme mu zatleskali," usmívá se kouč.

Fotbal na Gibraltaru se může chlubit dlouhou historií, například klub Joseph's slaví letos sto desáté narozeniny, před desítkami let jezdil k sousedům hrát třeba i Real Madrid.

Slavia na O2 TV Sport
Stanice O2TV Sport odvysílá tento pohárový zápas v přímém přenosu. Moderátor David Sobišek přivítá jako hosty ve studiu, jež začíná v 18:30, experta Antonína Rosu a slávistického gólmana Přemysla Kováře. Přímo z Gibraltaru bude aktuální informace přinášet reportérka Denisa Doležalová, přímým přenosem provede komentátorské duo Tomáš Radotínský a Václav Pilný.

UEFA přijala reprezentaci a týmy z Gibraltaru do svých řad v květnu 2013. Na mezinárodním pódiu strhávají vyslanci této země pozvolna nálepku fackovacích panáků, mohli se radovat z dílčích úspěchů.

Největší zářezy zaznamenává hegemon posledních let Lincoln Red Imps, který v roce 2016 v předkole Ligy mistrů doma slavně porazil Celtic 1:0 (nakonec po prohře 0:3 v odvetě ale dál nepostoupil) a loni si zahrál základní skupinu Konferenční ligy. Jablonec s tímto sokem prohrál v lednu na soustředění.

Slavia teď žádnou senzaci dopustit nehodlá. Brání se dojmu, že by byla na výletě. „Kdyby tady byla sopka nebo Marťani, musíme hrát stejně," velí Trpišovský.

Reklama

Související témata: