Hlavní obsah

Plzeň postoupí, také Sparta by měla uspět, míní sázkaři. Slavii čeká oddechovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opona sezony jde ve 2. předkole evropských soutěží pro české fotbalové kluby vzhůru. Plzeň v Lize mistrů začíná v Helsinkách, přes HJK by podle bookmakerů i sázkařů měla přejít. Stejný optimismus panuje také před duely Sparty s Vikingem Stavanger v Konferenční lize. Ve stejné soutěži pak Slavii čeká povinný postup na úkor St. Joseph’s, outsidera z Gibraltaru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jhon Mosquera z Viktorie Plzeň.

Článek

Finský fotbal sice ještě nemá na reprezentační a klubové úrovni takový zvuk ani výsledky jako další skandinávské země Norsko a Švédsko, ale rozhodně udělal za poslední roky velký pokrok a mistrovský klub HJK Helsinky není trpaslíkem. Zvlášť na úvod sezony, kdy za sebou Plzeň nemá soutěžní zápas, a ve Finsku se bude hrát na umělé trávě, nečeká Viktorii snadný úkol.

„Výsledkově bych si v prvním zápase tipnul bezbrankovou remízu. Plzni se v přípravě střelecky nedařilo, zatím hledá cestu ke gólům Jeana-Davida Beauguela, který z klubu odešel, a domácí proti Viktorii také těžko spustí ofenzivní smršť. Přece jen jde o hodně, očekávám opatrný zápas. Plzeň ale považuji za jasného favorita dvojzápasu a už ve Finsku by minimálně remízou měla nakročit za postupem do další fáze kvalifikace o Ligu mistrů," očekává Jiří Hadrava, mluvčí Tipsportu.

Pro Plzeň jde o mimořádně důležitý start do nového ročníku, český mistr potřebuje vydělat peníze, což znamená dostat se do některého z evropských pohárů. Český šampion je podle bookmakerů favoritem jak na výhru v utkání, tak na postup.

O tom, že by svěřenci kouče Bílka v dvojzápase neměli zaváhat, jsou přesvědčeni i samotní sázkaři. Na postup Plzně v tuto chvíli směřuje celých 97 % vkladů.

„Ve Finsku nenastoupí letní posila, útočník Kliment, který je v disciplinárním trestu. Zdravotní stav klíčového stopera a kapitána týmu Hejdy není stoprocentní. Na druhou stranu se Plzni na Hejdovu pozici podařilo získal kvalitního Tijaniho. Osobně jsem zvědavý, jak se Viktoria vyrovná s umělou trávou, která není v nejlepším stavu," poznamenává Roman Kovařík, sportovní expert Fortuny.

„Plzeň bude hrát opatrný fotbal, v lize ukázala, že směrem dozadu má tým sílu. Helsinky jsou díky probíhající lize rozehranější, trápí je však podprůměrná koncovka, dvě branky v zápase dá tým jen výjimečně. Plzeň, jak už bylo řečeno, defenzivu umí, a tak se v utkání nabízí remíza, ať už o půli, nebo na konci utkání (4,70:1)," soudí Kovařík.

„Sázkoví experti tipují, že úřadující mistři české ligy budou hrát opatrně a na jistotu. Zatímco na výhru Helsinek s kurzem 4,24:1 jsme přijali jen 6 % vkladů, o trochu pravděpodobnější se zdá sázkařům spíše remíza v kurzu 3,41:1, na kterou evidujeme 11 % náběrů," přidává se Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Sparta doma ve čtvrtek v předkole Konferenční ligy nastoupí proti norskému Vikingu. Letenští zahajují další novou éru pod vedením dánského trenéra Priska, který prošel Midtjyllandem nebo Royalem Antverpy. Očekávání jsou ze strany managementu standardně veliká. Domácí jsou v zápase favoritem, výhra je oceněna kurzem 1,50:1, remíza kurzem 4,40:1, výhru Vikingu lze oslavit v kurzu 6,30:1.

Premiéru zvládneme, ujišťuje před zápasem s Vikingem hrdina z loňské sezony Jakub Pešek.Video: Sport.cz

Sázkaři neberou Viking jako komplikaci, na postup Sparty jde 95 % vkladů.

„Sparta v létě vhodně doplnila kádr, do mužstva přišli Kuchta, Mejdr, Zelený nebo Sadílek, což jsou všechno pracovití hráči, kteří rádi podstupují osobní souboje a hrají silově. Sparta má ve svém středu kvalitu a je jen otázkou času, jak rychle se herní taktovky ujme dvojice Karabec–Fortelný, která má před sebou po odchodu Dočkala životní šanci," připomíná letní změny Kovařík.

„Kádr Sparty každopádně vypadá nejlépe za poslední dobu. Sparta by tak měla mít v úvodním duelu navrch, a to navzdory, že soupeř je díky probíhající norské lize rozehranější. Viking je ale celkově spíš průměrný tým, který nemá nijak výjimečnou defenzivu ani ofenzivu. Dokážu si představit, že Sparta ovládne oba poločasy v kurzu 2,13:1," doporučuje Kovařík.

„Stavanger je v Norsku na předních příčkách soutěže, má rozehranou ligu, ale na Pražany to stačit nebude. Sparta má o dost větší zkušenosti s pohárovou Evropou. Výhodou, která může pomoci výhře, bude také domácí prostředí. Často se sází vítězství Sparty a více než 2 góly v zápase," doplňuje Světlíková.

Oddechovka, povinná výhra nebo zápas Davida s Goliášem. Tak vidí sázkaři nadcházející utkání Slavie, kterou čeká St. Joseph’s. Tým z Gibraltaru je s kurzem 32:1 považován za outsidera, se kterým si Pražané snadno poradí. Vítězství Slavie dávají bookmakeři kurz 1,07:1.

Slavia na O2 TV Sport
Stanice O2TV Sport odvysílá pohárový zápas v přímém přenosu. Moderátor David Sobišek přivítá jako hosty ve studiu, jež začíná v 18:30, experta Antonína Rosu a slávistického gólmana Přemysla Kováře. Přímo z Gibraltaru bude aktuální informace přinášet reportérka Denisa Doležalová, přímým přenosem provede komentátorské duo Tomáš Radotínský a Václav Pilný.

„Sparta ani Slavia si nemohou dovolit sebemenší zaváháni na cestě do skupiny Konferenční ligy, ale cesta to bude asi dost složitá. Zatímco Slavia na úvod jede spíše na příjemný výlet na slunný Gibraltar, kde musí jasně dominovat, tak Sparta přivítá nepříjemného soupeře Viking Stavanger, a už úvodní předkolo tak pro ni nebude vůbec snadným úkolem. Zvlášť když je zatím nerozehraná, zatímco v Norsku už soutěž běží naplno," upozorňuje Hadrava.

Sešívaní mají dost produktivních hráčů, v týmu navíc zůstává Olayinka i Sor. V přípravě se týmu Jindřicha Trpišovského dařilo a teď by měl vyhrát s čistým kontem. Rapid Bukurešť dostal od Slavie 7 gólů a proti gibraltarskému klubu jsou sešívaní jednoznačně špičkovým týmem. Slavia vyhraje minimálně o dvě (1,29:1) nebo o tři (1,88:1) branky, tipují fotbaloví fanoušci.

Reklama

Související témata: