Hlavní obsah

GLOSA: Nedůstojný trávník jako pomocník ke 117 minutám mdlého fotbalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční zápas fotbalové Plzně v Kosovu se vryje do paměti každého hráče i fanouška. Pozitivně díky postupu, negativně kvůli všemu ostatnímu. Viktoria podala proti Dritě opět v mnoha ohledech matný výkon. Sluší se však dodat, že podmínky nějaké ofenzivní smršti zrovna nenahrávaly a do moderního fotbalu nepatří.

Foto: S využitím profimieda

Fotbalisté Plzně se sice radují z branky, po utkání v Kosovu ale mají o čem přemýšlet

Článek

Cílem byl postup, cíl je splněn. Drita je minulostí, třetí předkolo Konferenční ligy proti maltskému celku Gzira budoucností. Plzeňští fotbalisté se mohou (musí) poučit. Výkony na začátku sezony jen navazují na jarní bídu a neodpovídají kvalitám kádru, který má trenér Miroslav Koubek k dispozici.

„Lze se vůbec od něčeho odrazit? Západočechům to totiž evidentně neladí," psal v glose po úvodní remíze 0:0 s Dritou kolega Robert Neumann. V té době neměla Plzeň na svém kontě v nové sezoně ani jeden vstřelený gól. Teď má „už" tři. Takže ano, od toho se zřejmě odrazit dá, byť uchlácholit se postupem přes kosovský celek díky penaltě v nastavení prostě nelze. Všichni ví, že se mělo rozhodnout už minulý týden ve Štruncových sadech.

Herní projev znovu nenadchl, znovu spíše zklamal. Vždyť Plzeň měla méně střel na bránu a přibližně stejně nebezpečných šancí. To je proti outsiderovi, při vší úctě k Dritě, strašně málo. Ruku na srdce, čtvrteční večer fotbalové nadšence v celkovém pojetí rozhodně nenadchnul, bavil jen díky zápletce v závěru a udivoval kvůli bizárům, které byly v Kosovu k vidění.

Už po prvním záběru televizních kamer bylo jasné, že trávník, velmi lehce řečeno, není ideální. Taková půda prostě do třetí nejprestižnější evropské soutěže nepatří. Navíc, když se uvědomíme, že Drita musela do azylu v Prištině. Na jediný stadion v Kosovu, kde se mohou hrát mezinárodní klubové i reprezentační duely.

Strašný trávník není výmluvou, ale konstatováním faktu. Nikdo není zvědavý na neočekávané odskoky míče, drny, někdy suchý trávník, někdy zase extrémně podmáčený. Jak říkal stoper Robin Hranáč: „Hrozný to bylo." Tohle k modernímu fotbalu 21. století prostě nepatří.

K tomu přidejme ještě vypadávající osvětlení a (nejen) kvůli tomu téměř půlhodinové nastavení. Sudí ukončil utkání v čase 90+27. Základ scénáře na úspěšnou fotbalovou grotesku byl na světě.

Plzeňané mají za sebou duel, na který zřejmě do konce života nezapomenou. Duel, který zvládli s odřenýma ušima. Pozitivní je, že Viktoria poprvé v sezoně vyhrála a dala více než jeden gól. Vzhledem k bodům do koeficientu doufejme, že našla odrazový můstek a už je jedno, jaký soupeř stál na druhé straně. Jenže pokud ne, můžeme se těšit na další tvrdý boj s maltským sokem. A ten už v případě pokračování mdlých výkonů postupem skončit nemusí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.