Hlavní obsah

Oraniště v Kosovu? Fakt hrozný, zní z Plzně. Plánem bylo hrát vzduchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvládli to. S odřenýma ušima a opět s obrovskými vykřičníky, ale zvládli. „Velká úleva," hlásí po postupu ze 2. předkola Konferenční ligy přes kosovskou Dritu záložník fotbalové Plzně Lukáš Kalvach. Západočechy trápil v odvetě nejen bránící soupeř, ale také nekvalitní terén v Prištině.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk oslavuje. (ilustrační foto)

Článek

Terén, který jen z televizních obrazovek připomínal spíše oraniště. „Strašně složitý zápas. Trenér říkal, že se na trávník nemáme vymlouvat, ale bylo to fakt hrozný," ulevil si po výhře 2:1 stoper Robin Hranáč.

Bylo vidět, jak míč po nerovném povrchu někdy skáče, někdy drhne. To vše nahrávalo domácím. „Řekli jsme si, že budeme hrát vzduchem. Terén nebyl ideální na kombinaci," popisuje Kalvach.

Přesto se Plzni podařilo dostat díky hlavičce Rafia Durosinmiho do vedení. „Zase jsme ale v nastavení dostali gól. Cením, že jsme se nevzdali a dokázali postoupit," praví Hranáč. „Naše klasika. Naštěstí jsme to zvládli. Nastartujeme se," věří Kalvach.

Na 1:1 srovnal ve druhé minutě nastavení po rychlé kombinaci a přízemním centru Besnik Krasniqi. „Byly tam nějaké odražené míče u lajny, stál jsem na první tyči a tipoval, kam balon půjde. Měli jsme to dobře nabrané, chybělo i trochu štěstí," komentuje situaci ze svého pohledu Hranáč.

Vysvobození přišlo ve 23. minutě nastavení, kdy sudí odpískal po ruce jednoho z domácích penaltu. K té se postavil slovenský křídelník Erik Jirka a poslal Plzeň do 3. předkola. Postup musel ještě zachraňovat gólman Jindřich Staněk, když ve 26. minutě nastavení vytáhl výborným zákrokem ránu mířící pod břevno na roh.

„Oni hodně zdržovali, chtěli zápas asi dotáhnout na penalty. Až na závěr jsme byli koncentrovaní, ale tohle si musíme pohlídat. Zaplaťpánbůh jsme utkání zvládli," opakuje Kalvach.

Taková porce času se nastavovala kvůli střídání, ošetřování, polehávání nebo burajé oslavě Kosovanů. Hlavní příčinou však byly problémy s osvětlením. Na začátku druhé půle se muselo klání dvakrát přerušit. Poprvé přibližně na deset minut, podruhé už se pokračovalo i díky domluvě obou klubů téměř okamžitě.

Plzeňský brankář Jindřich Staněk a jeho forma. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Ztuhly nám nohy, snažili jsme se hýbat. Ještě, že zápas nešel do prodloužení," těší Hranáče. „Kvůli osvětlení jsem takové přerušení ještě nezažil, ale třeba vběhnutí fanoušků na trávník ano. Ve fotbale se mohou stát všelijaké situace," dodal Jirka.

Reklama