Hlavní obsah

Penaltový hrdina Jirka ustál tlak i atmosféru: Postup je velká úleva a impuls k fanouškům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno velké trápení s nakonec šťastným koncem mají za sebou fotbalisté Plzně. V odvetě 2. předkola Konferenční ligy proti kosovské Dritě vybojovali postup až díky penaltě v závěru dlouhého nastavení. Hrdinou okamžiku se stal Erik Jirka. „Jak jsem viděl, že rozhodčí ukázal na bílý puntík, věděl jsem, že půjdu kopat já," popisuje slovenský křídelník po výhře 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Erik Jirka z Viktorie Plzeň se stal hridnou odvety 2. předkola Konferenční ligy na půdě kosovské Drity.

Článek

Kvůli problémům s osvětlením a dalším průtahům se psala už 24. minuta nastavení. Jirka se po hře rukou jednoho z domácích hráčů a odpískané penaltě postavil tváří v tvář gólmanovi Florjanu Smakiqimu. „Většinou to kopu po pravé straně brankáře, ale viděl jsem pohyb, takže to bylo jednodušší. Míč jsem usměrnil na druhou stranu," prozradil 27letý fotbalista pro ČT.

V Plzni mají určené tři exekutory pokutových kopů, řada teď vyšla právě na Jirku. „Už jsem nějaké rozhodující penalty kopal, i za reprezentaci, takže jsem si věřil. To je důležité a těší mě, že jsem proměnil," dodal pro Radiožurnál.

V Kosovu panovala bouřlivá atmosféra. „Místy jsem se až zalekl. Ale ustáli jsme to. Velká úleva," řekl Jirka. Jinak ale Plzeň opět nepředvedla žádný nadstandardní výkon. Spíše naopak a navázala tak na matná představení jak ze začátku ligy, tak z úvodního klání doma s Dritou, které skončilo remízou 0:0.

Plzeň před odvetou v Kosovu. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Naposledy pak o víkendu inkasovaný gól v poslední minutě s Hradcem na 1:1. Museli jsme přijet do Kosova a vyhrát. Měli jsme lehké obavy, ale zvládli jsme to. Postup je velmi dobrý impuls směrem k fanouškům. Myslím, že jsme jim dali pozvánku na nedělní domácí zápas s Ostravou, budeme je potřebovat," vzkazuje slovenský reprezentant.

V přípravě se Plzni dařilo. Možná i díky tomu, že měřila síly s týmy, které se snažily hrát otevřený a útočný fotbal. Od startu sezony ale Západočeši narážejí spíše na obranné bloky, což jim moc nechutná.

„Když někdo hraje zataženě, nevyhovuje nám to. Měli bychom hrát rychleji a více centrovat. Druhý poločas s Dritou byl trochu lepší, ale jak říkám, je potřeba být rychlejší a pak už to tam musí padnout," praví Jirka a doufá, že první výhra v novém ročníku může Viktorii nakopnout. „Musíme se jí chytit, vzít si pozitivní věci a ještě s další nadstavbou je přenést do dalších zápasů," vyzývá Jirka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.