Hlavní obsah

GLOSA: Nová podoba vysněného finále v Edenu je zase o krok blíž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavia na vytoužené domácí finále zatím nedosáhne. V Konferenční lize na podzim překvapivě nepostoupila z papírově přívětivé skupiny, stejně dopadl i nováček ze Slovácka. Přesto naděje, že si ještě novou evropskou trofej z Edenu odveze někdo z Čechů, stále žije. A po pátečním losu rozhodně není malá.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia.cz

Tomáš Souček (vlevo) a Vladimír Coufal slaví ligové vítězství West Hamu nad Aston Villou. Bude se české duo radovat i ve finále Konferenční ligy?

Článek

V Konferenční lize stále bojují tři Češi, všichni symbolicky s nedávnou slávistickou minulostí. Antonín Barák z Fiorentiny a duo z West Hamu Tomáš Souček a Vladimír Coufal mají v barvách sešívaných dohromady šest ligových titulů. Klub z Vršovic jim otevřel brány do velkého mezinárodního fotbalu.

Po pátečním losu čtvrtfinále historicky druhého ročníku Konferenční ligy je jasná jedna věc –⁠ pokud na sebe oba celky v soutěži narazí, bude to 7. června při velkém finále v Edenu. Na jednu stranu v tuto chvíli ideální scénář.

Když jsou tuzemské kluby z kola venku, vysněné finále je, že proti sobě stojí čeští reprezentanti a všichni ví, že naše země bude mít dalšího držitele velké evropské trofeje. V tomto tisíciletí už jedenáctého, naposledy se v roce 2020 radoval v Evropské lize Tomáš Vaclík se Sevillou. K tomu ještě přidejme Vladimíra Šmicera jako ambasadora celého ročníku a Praha může zažít opravdu velký den.

Vidina krásná, cesta je však trnitá. Jak už bylo zmíněno, West Ham i Fiorentina jsou na opačné straně pavouka a každý musí zdolat dvě nelehké překážky. Snadno se může stát, že v Edenu nakonec nebude Čech ani jeden, byť oba celky patří k favoritům.

West Ham musí ve čtvrtfinále přejít přes belgický Gent a v dalším kole případně přes Alkmaar, nebo Anderlecht. Fiorentinu čeká dvojzápas s Poznaní. Když postoupí, postaví se jednomu ze dvojice Basilej/Nice. Vše rozhodně hratelní soupeři, největším strašákem se zdá být právě francouzské Nice.

Ať už jste fanouškem českého fotbalu, či nikoliv, finále alespoň s jedním domácím hráčem by rázem dostalo úplně jiný náboj. A vzhledem k minulosti všech tří přeživších by šlo pro sešívané alespoň o malou náplast, když už parta trenéra Jindřicha Trpišovského neuspěla.

Reklama