Hlavní obsah

Jak mohou hrát Evropu? Slavný trenér urazil bosenský tým, po neskutečném obratu je pro smích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad všemi čtvrtečními pohárovými zápasy vyčnívá drama, které na půdě bosenského Zrinjski Mostar sehrál nizozemský Alkmaar. Domácí díky neuvěřitelnému obratu ve druhé půli slaví historický triumf 4:3. Pro smích je pak známý trenér Dick Advocaat, jenž jako televizní expert o přestávce mluvil o Zrinjski až neuctivě.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Zrinjski Mostar se radují z historické výhry v Konferenční lize poměrem 4:3 nad Alkmaarem

Článek

„Nechápu, proč se takový tým může účastnit evropských soutěží,“ prohlásil Advocaat o poločase na adresu bosenského celku. Alkmaar v tu dobu vedl jasně 3:0 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo ještě zrodit nějaké překvapení. „Bezcenný soupeř,“ přisadil si ještě další expert a někdejší nizozemský reprezentant a mistr Evropy z roku 1988 Wim Kieft.

Advocaat, jenž v minulosti vedl Fenerbahce, nizozemský národní tým nebo Feyenoord, po zhlédnutí sestřihu úvodního dějství ještě konstatoval: „Takový výkon je možný jen s velmi špatným týmem.“

Jenže co se nestalo. Mostar v historicky prvním duelu bosenského týmu v evropských pohárech v rámci Konferenční ligy předvedl neskutečný obrat. Trefili se postupně Kožulj, Čorluka, Krvanovič a znovu Kožulj. Senzace na úkor Alkmaaru, jenž je po čtyřech kolech v domácí soutěži stoprocentní, byla na světě.

Advocaat se tak stal na sociálních sítích terčem posměchu. „Pýcha předchází pád,“ napsal například německý Kicker o „záchvatu arogance“ slavného kouče.

Naopak na straně domácích propukla nevídaná sláva. „Musím říct, že moji hráči jsou opravdoví hrdinové. Dokázali takhle zápas proti lídrovi nizozemské ligy, a ne proti nějakému vesnickému mančaftu. Věděl jsem, že se nevzdáme,“ řekl nadšený trenér Krunoslav Rendulič.

„Je třeba říci jasně a nahlas, že za tento večer si hráči zasloužili ne jednu, ale hned tři prémie! Očekávám, že vedení sáhne hluboko do kapes. Jak říkám, tihle kluci si to zaslouží,“ popíchl kouč s úsměvem od ucha k uchu své nadřízené.

Připomeňme ještě, že Advocaat se nestal poprvé špatným prorokem. V roce 2017, jako trenér Nizozemska o účast na MS 2018, soupeřil v kvalifikační skupině hlavně se Švédskem. Roli hrálo mimo jiné skóre. Jeden z reportérů se zeptal, co když Švédi porazí slabé Lucembursko třeba 8:0.

„Neporazí je 8:0, co to je za stupidní otázku?“ odvětil až arogantně Advocaat. A co se stalo? Švédové triumfovali 8:0, a i když v posledním duelu prohráli v Nizozemsku 0:2, o skóre uhájili druhou příčku a následně se přes baráž probojovali až na závěrečný šampionát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.