Hlavní obsah

GLOSA: Vítězný čtvrtek jako předzvěst atraktivního derby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy, jaký budou mít čtvrteční pohárové zápasy vliv na nedělní derby, jsou pryč. Nyní můžeme říct, že obě pražská „S“ se, až na pár (podstatných) výjimek, na podzimní šlágr naladila pozitivně a zvýšila si sebevědomí. Byť Sparta i Slavia trochu jinak.

Foto: S využitím Vlastimil Vacek/Borgis

Derby pražských „S“ slibuje dramatickou podívanou

Článek

Slavia očividně v Ženevě uzpůsobila derby složení základní jedenáctky. Z borců, kteří nastoupili od začátku, se v Edenu proti Spartě představí v lepším případě polovina z nich. Zejména v ofenzivě udělal trenér Jindřich Trpišovský mnoho změn a posadil Václava Jurečku, Muhameda Tijaniho, Mojmíra Chytila i Christose Zafeirise.

Možná lehce riskantní tah vyšel a Slavia si může mnout ruce. Vyhrála 2:0, navíc po velmi přesvědčivém výkonu. Před derby pro ni ideální scénář, který bortí jen zranění záložníka Petra Ševčíka, jenž pravděpodobně šlágr nestihne. Tříbodový zisk také psychologicky zmírní případnou únavu z cestování, která hrála v neprospěch sešívaných.

Sparta se totiž představila doma a může být ráda jak za výhru 3:2 nad Arisem Limassol, tak za to, že kyperský soupeř opět poodkryl její slabiny i připomněl silné stránky. Pokud téměř každé chyby v defenzivě Letenských, třeba špatné přihrávky Krejčího před gólem v závěru, dokázal využít Aris, tak na Slavii tomu nebude jinak.

Taková malá facka byla před derby potřeba. V kombinaci se třemi body to může Spartu jen psychicky nakopnout a po několika téměř bezproblémových duelech jí minimálně upozornit, že usnout na vavřínech nelze. Na druhou stranu do Edenu vyslala vzkaz, že bránit její standardní situace je zřejmě zase o něco obtížnější. Trenér Brian Priske stejně jako jeho protějšek také nejspíše před nedělí přišel o důležitého záložníka, s berlemi opouštěl stadion Kaan Kairinen. To jsou ty dvě výjimky, které jistě oba rivaly nesmírně mrzí.

V kontextu čtvrtečních výsledků a posledních výkonů snad uvidíme v Edenu to nejlepší, co český fotbal momentálně nabízí. Nikoho netíží špatná výsledková ani herní forma, bodový stav na čele ligy je vyrovnaný.

Sparta i Slavia ukazují moderní fotbal založený na vysoké intenzitě s chutí útočit. Věřme, že ani jeden tým nezaleze, že oba mančafty si to i s ohledem na fázi sezony budou chtít rozdat v parádní bitvě, která bude minimálně kopírovat peklo, jaké ukáží fanoušci na tribunách. Bude krásné sledovat taktickou bitvu, jak Trpišovský plánuje zastavit čím dál sehranější sparťanský útok, a jak bude na druhé straně Priske připravený na několik variant, které může Slavia z fleku použít.

A nezapomínejme ani na Plzeň. Ta ve čtvrtek také vyhrála, sice „jen“ 1:0, ale dokázala si, že umí zvládnout duel, ve kterém se třeba tolik nedaří. Pokud v nedělí udolá domu Pardubice, pojede příští víkend na Spartu se sérií dvanácti výher v řadě. Jestli budou Západočeši dál šlapat Pražanům na paty, čeká nás nejen krásný fotbalový podzim, ale také zbytek sezony. Kdo na chvíli zaváhá, nemusí už do rozjetého vlaku naskočit.

Reklama