Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Slavia ukázala v Berlíně svoji pravou tvář!

Potřetí ze čtyř posledních sezon přezimuje fotbalová Slavia na evropské scéně. Díky čtvrteční remíze s Unionem na Olympijském stadionu v Berlíně (1:1) udržela druhou příčku ve skupině, která jistí účast ve vyřazovací fázi Konferenční ligy. Vzhledem k vysokým ambicím klubu a pohárovým jízdám z minulých let, jde o úspěch nebo spíš o splněnou povinnost?

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/DPA/Andreas Gora

Fotbalisté Slavie v Berlíně uhájili druhou příčku ve skupině Konferenční ligy.

Článek

Existují dva úhly pohledu. Ten první, povrchnější, je zhruba takový. Slavia v létě deklarovala, že chce Ligu mistrů. Oprávněně, v uplynulých sezonách dokázala, že je v Evropě konkurenceschopná. I s giganty odehrála skvělé partie.

V prestižní soutěži leží také lákavý finanční stimul. Více jak miliardový roční rozpočet, kterým červenobílí vládnou, se z Evropské ligy, potažmo Konferenční ligy, naplnit nedá. Bonusy vygenerované z těchto soutěžích jsou oproti stamilionovým jackpotům z Champions League zanedbatelné.

Sešívaní však nepřešli v předkole Ligy mistrů přes Ferencváros, nepovedl se jim ani reparát s Legií Varšava o Evropskou ligy. Spadli nakonec do nové, Konferenční ligy. Namísto prestižích duelů s Barcelonou, Dortmundem, Chelsea, Sevillou nebo Interem Milán stáli proti Haifě, Unionu Berlín a Feyenoordu Rotterdam. Sečteno, podtrženo, z prvního pohledu postupem v Konferenční lize splnili povinnost.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Přetahovaná o míč v podání slávisty Daniela Samka (vpravo) a Grischy Prömela z Unionu Berlín.

Ale pak je tu úhel druhý, objektivní. Vzhledem k účasti na EURO neměla spousta klíčových hráčů Slavie prakticky letní přípravu, do nové sezony šli z voleje. Což se zákonitě negativně promítlo do výkonnosti jejich i celého týmu. Bohužel právě zkraje sezony se z pohledu českých klubů rozhoduje o její úspěšnosti. Kvůli nízkému pohárovému koeficientu musejí absolvovat spletitou cestu předkol. Pokud by na Ferencváros nebo na Legii narazila Slavia ve své síle, s vysokou pravděpodobností by dopadla jinak.

Navíc sešívané po celý podzim sužují značné personální problémy. Kvůli nicotnému letnímu odpočinku většina slávistů přišla ke zranění, marodka v Edenu je dlouhodobě zaplněná. Kolikrát musel trenér Jindřich Trpišovský notně improvizovat. Jednou neměl k dispozici stopery, jindy střed zálohy, potřetí zase útočníky. V Berlíně byl dokonce nucen udělat z krajního záložníka Lukáše Masopusta stopera.

S nepříjemnostmi se červenobílí leckdy prali méně úspěšně. Viz porážka s Haifou nebo vzpomínané pády s Ferencvárosem a Legií Varšava. Ani v lize mnohdy nezářili, některá utkání zvládli spíš silou vůle než kvalitou.

Také do Berlína dorazili rozstřelení, na lavičce pouhých pět hráčů. Proti šestému týmu bundesligy však vystřihli absolutně vyspělý výkon, hodný šampionů. A mohli po utkání zvěstovat: "Tohle je naše pravá tvář, jsme to zase my!"

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Reklama

Související témata: