Hlavní obsah

Liga je tabu. Potřebovali jsme vyčistit hlavy, přiznal Rada před Alkmaarem

Jablonec

V domácí lize Jablonec tápe, zato v té Konferenční si už ve čtvrtek může proti Alkmaaru s předstihem zajistit ve skupině D druhé místo znamenající pokračování na evropské scéně. I proto je nyní na Střelnici ligové soužení, nelichotivá třináctá pozice a poslední vysoká prohra 0:5 se Slavií tabu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Petr Rada na tiskové konferenci před utkáním fotbalové Evropské konferenční ligy s AZ Alkmaar.

Článek

„Už když jsem na tiskovku šel, chtěl jsem, abyste se na ligu neptali. Víme, jak tam na tom jsme. Teď nás čeká Konferenční liga a ligu bych do toho nemontoval. Samozřejmě není tajemstvím, jak na tom v domácí soutěži jsme. Ale už od pondělí se věnujeme zápasu, který nás ve čtvrtek čeká. Potřebovali jsme hlavy od ligy vyčistit," řekl jablonecký kouč Petr Rada na oficiální předzápasové konferenci.

„Ale když se podíváme na soupeře, není na tom v lize o moc lépe než my (12. místo). Asi řeší taky podobný problém. Musíme zapomenout na to, co bylo v lize. Máme šanci bojovat o úspěch ve skupině, a to by měla být naše motivace. Ligou se zabývat až poté," poznamenal velezkušený kapitán Severočechů Tomáš Hübschman.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Opora Jablonce Tomáš Hübschman (vlevo) v duelu na hřišti Randers.

Jablonečtí budou ve čtvrtek proti AZ podruhé v řadě improvizovat ve středu obrany. V domácím utkání 5. kola Konferenční ligy se Rada musí obejít bez vykartovaného stopera Kubisty. Podobný problém již řešil o víkendu v lize proti Slavii, kdy zase kvůli kartám postrádal jeho obvyklého parťáka Zeleného.

„Na Slavii určitě nebyla potíž v tom, že nehrál jeden stoper. Myslím, že šlo o problém celého týmu. Doufám, že nová stoperská dvojice, která teď bude utvořená, zápas zvládne a budeme úspěšní," věří Hübschman.

V Edenu uprostřed defenzivy nastoupil Kubista s původně krajním hráčem Surzynem, nyní je tak pravděpodobná dvojice Surzyn-Zelený. „S vynucenými absencemi se musíme vypořádat. Nebudeme se na to vymlouvat a věřím, že se rozhodneme pro ty správné hráče. Alespoň se teď vrací levonohý stoper, což je vždy trochu výhodou, co se převzetí míče a zrychlení hry týká," zmínil Rada Zeleného, který jinak vyjma posledního duel se Slavií nechyběl v základní sestavě Jablonce v této sezoně ani jednou.

Zkušený kouč ještě může vedle Zeleného nasadit Martince, který již opustil marodku a s týmem trénuje. „Alternativy teď už máme trochu větší, ale pauza u některých hráčů byla hodně dlouhá. Ještě se může stát cokoliv a uvidíme, jak to vyřešíme," podotkl Rada. Krajní variantou ještě může být i stažení Hübschmana do obrany.

Dilema Severočeši řeší i v ofenzivě. Pošle od první minuty na hřiště Čvančaru, či Doležala, nebo oba? „Řeším to a je to těžký. Ale doufám, že hráče trefíme správně," poznamenal Rada, který má k dispozici i uzdraveného Kratochvíla, střelce vyrovnávací branky na hřišti Randers, jenž proti Slavii chyběl.

Jablonec hájí proti AZ na druhém místě skupiny D jednobodový náskok před třetím Randers. V případě výhry nad lídrem skupiny a zároveň prohry dánského celku v paralelně hraném duelu s Kluží už může slavit postup do baráže. „Samozřejmě nás těší, že hrajeme pořád o postup ze skupiny. Musíme ale na hřišti odevzdat maximum a uvidíme, na co to bude stačit," uzavřel Hübschman.

Jak skončí duel Konferenční ligy mezi Jabloncem a Alkmaarem?
vysokou výhrou Jablonce
37,5 %
těsnou výhrou Jablonce
25 %
remízou
12,5 %
těsnou výhrou Alkmaaru
12,5 %
vysokou výhrou Alkmaaru
12,5 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Reklama

Související témata: