Hlavní obsah

Plzeň nezklamala. Kdyby šla víc do rizika, nemuselo by to dobře dopadnout, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sveřepá defenziva, remíza 0:0 a naděje do odvety. Fotbalová Plzeň má za sebou vstupní čtvrtfinále Konferenční ligy s Fiorentinou, které bylo… Jaké vlastně? „Na první pohled možná nebylo tak atraktivní, ovšem Plzeň proti favoritovi zahrála pragmaticky a před odvetou není bez šance,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz Miroslav Soukup, trenér vicemistrů světa do 20 let z roku 2007 a hlavní analytik české reprezentace.

Nechci pronášet velikášské řeči, ale v italské lize si Fiorentina vytváří víc šancí, těšilo Miroslava KoubkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak číst remízu 0:0? Je to zasloužený výsledek?

Nevím, jestli vyloženě zasloužený. Každopádně strategie Plzně byla jasná: vyjít z bezpečné zajištěné obrany a pokusit se využít brejky či standardky, aby z toho třeba dala jeden gól. Individuální kvalita Fiorentiny byla vyšší, ale dneska se už nehraje na držení míče. To je jen pomocný statistický ukazatel.

Takže?

Ne všechny týmy, které v dnešním fotbale uspějí, mají vyšší držení míče. Taky záleží na tom, kde a kdy balon máte: v jaké fázi zápasu, v jakých prostorech… Daleko víc se sleduje počet útočných akcí či zakončení. A v tomhle ohledu se Plzeň soupeři vyrovnala: pokud jde o reálné šance na vstřelení gólu, troufám si říct, že Viktoria byla blíž.

Plzeň remízou uhrála Česku lepší koeficient, mistr půjde přímo do Ligy mistrůVideo: Sport.cz

Bod Plzně byl navíc zlatý pro celý český fotbal: tuzemský šampion příští rok půjde přímo do základní skupiny Ligy mistrů. Velký bonus?

Vždycky je příjemné, když nějakým výsledkem pomůžete nejen sobě, ale i ostatním. V případě Plzně se to hezky propojilo. České týmy zažívají skvělou pohárovou sezonu a tohle je hodně sladká odměna. Tuzemský fotbal může na jisté účasti v Lize mistrů jen vydělat.

Zpátky k zápasu: šlo na Fiorentinu vyzrát i jinak než urputným bráněním?

Není žádné hrdinství si to s kýmkoliv rozdat na férovku a pak třeba výrazně prohrát. Obhajoba, že jsem hrál moderní fotbal a nechtěl jen bránit, je k ničemu. V pohárovém play off máte na rozdíl od dlouhé ligové sezony jen dva zápasy, prostor na chyby je o dost menší.

Logicky tedy vítězí pragmatismus?

Klidně si to můžete s velkým favoritem rozdat, ale kde je pak výsledek? Kdybych si měl vzpomenout na trenérské legendy Karla Brücknera nebo Láďu Škorpila, ani jeden z nich by do toho za takových okolností nešel. Stejně jako plzeňský kouč Koubek, který přesvědčil hráče, že musí být od první do poslední minuty pracovití. A že to bude bolet, protože moc nebudou hrát s míčem. Přesto měli několik zajímavých šancí, z kterých mohl být gól.

Nemohla ale Plzeň v ofenzivní fázi předvést ještě víc?

Můžete si říkat, že by asi dokázala zahrát líp. Ovšem poháry nejsou zápas v lize, kde máte soupeře stoprocentně načteného a znáte každý detail. Míra zodpovědnosti je v Evropě daleko vyšší a plzeňská strategie tomu seděla. Kdyby Viktoria hrála víc do rizika, možná by došla k lepšímu výsledku, ale taky by mohla dopadnout i hůř.

Kdo z Plzně vás nejvíc zaujal?

Hodně jsem sledoval hráče, kteří byli na březnovém srazu reprezentace, a nikdo z nich nezklamal. Nejen záložník Šulc s útočníkem Chorým podali pracovitý, bojovný i trpělivý výkon. Nechci mluvit za kolegy trenéry, ale určitě se jim ukázala ještě další jména. Někdo od Plzně možná čekal fotbalovou smršť, ovšem hráči odvedli maximum a nemají se za co stydět.

A co veterán Radim Řezník, jenž hrál po půl roce?

Muselo pro něj být složité po dlouhé pauze naskočit do takhle těžkého zápasu. Ovšem zvládl to výborně: znovu ukázal srdce a charakter rváče, který nic nevypustí. Tenhle tah byl i o zkušenosti trenéra Koubka, který má Radima načteného a věděl, proč na něj sází. Správně předpokládal, že to proti Fiorentině zvládne.

Tohle si asi budu pamatovat nadosmrti, řekl o svém návratu do plzeňské základní sestavy Radim Řezník Video: Sport.cz

Nepomohli Plzni paradoxně i fanoušci soupeře, kteří ve druhé půli naházeli na trávník světlice? Několik minut se kvůli tomu nehrálo, přitom Fiorentina předtím měla tlak.

Tohle jsem vůbec nepochopil. Fiorentina útočila, jenže vlastní fanoušci ji zabrzdili. Pro Plzeň to byl vítaný time out: hráči si mohli něco říct a taky trochu vydechnout. Zrovna zažívali únavnou pasáž, běhali bez míče a museli se pořád vracet a posouvat. Myslel jsem si, že fotbalová kultura je v Itálii výš, kotel Fiorentiny zklamal. Ukazuje se, že čeští fanoušci jsou o něco disciplinovanější.

A jaké jsou šance Plzně do odvety?

Doma bude pod tlakem Fiorentina: bude muset ukázat, že je lepší. Výkonem v prvním zápase asi úplně nezklamala, ale určitě se bude v Itálii řešit, že nedokázala vyhrát. Navíc Fiorentina ví, že pokud v odvetě nepředvede něco výjimečného, těžko dá Plzni gól. Ta už několikrát ukázala, že venku umí zahrát líp než doma, a do odvety může jít pozitivně naladěná. Na výsledku 0:0 z Plzně se dá stavět.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články