Hlavní obsah

Schick, Hložek, ale také Koller nebo Hapal. Fanoušci Kolína žijí fotbalem, pamatují i české legendy

Zápasu se Slováckem už se nemohou dočkat. Fanoušci německého Kolína nad Rýnem netrpělivě vyhlíží konec pětiletého domácího půstu bez evropských pohárů. „Prostě vyhrajeme. Soupeř bude těžký, ale my jsme lepší,“ říkají sebevědomě příznivců „Kozlíků“. O českém fotbalu toho vědí poměrně hodně, pamatují si ale hlavně hráče od nedalekých rivalů.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Kolínští fandové pod kontrolou francouzských bezpečnotních složek.

Článek

Kolín nad Rýnem (Od našeho zpravodaje) - „Slovácko? Asi musí být dobří, když hrají Evropu. Moc je neznám, očekávám tuhý boj s vítězným koncem pro nás," podotýká číšník Michael. V jeho podniku promítají každé klání zdejšího celku, on má ale permanentku a ve čtvrtek od 21:00 bude přímo na stadionu.

„Vzal jsem dopolední směnu, abych mohl večer na fotbal. Chodím na každý zápas i s manželkou," dodává. Na první dobrou žádného z hráčů Slovácka nezná. „Ale jasně, Michala Kadlece si pamatuji, ten hrál v Leverkusenu," vybaví si po lehké nápovědě stopera a kapitána celku z Uherského Hradiště.

Kolín se nachází v nejlidnatější a čtvrté největší spolkové zemi Německa Severní Porýní-Vestfálsko. V regionu, který má oproti České republice téměř poloviční rozlohu, obyvatel však o přibližně sedm milionů více.

Fotbal zde na západě země, u hranic s Belgií a Nizozemskem, milují. Možností vychutnat si kvalitní kopanou mají nespočet. Bundesligu hrají kromě Kolína také Leverkusen, Dortmund nebo Mönchengladbach, ve druhé nejvyšší soutěži najdeme Bielefeld, Padeborn či Düsseldorf a slavnou historii má i aktuálně třetiligový Duisburg.

Není to však jen fotbal, táhne také házená. „Jsme sportovní oblast, což je skvělé. Ne pouze na profesionální úrovní, ale každý den vidíme parky i ulice plné lidí na kolech, koloběžkách nebo cvičit a běhat," popisuje 43letý Markus.

Koller, Rosickí i Hapal nebo Straka

Podobně jako Michael si žádného hráče Slovácka nevybaví. Na jiné fotbalisty, kteří zde či v okolních klubech zanechali nebo momentálně zanechávají českou stopu, si ale vzpomene hned. „Jan Koller, Tomáš Rosický, Patrik Schick, Adam Hložek, Tomáš Ostrák," jmenuje Markus.

Michael dokonce sahá více do historie. „František Straka a Hapal. Pavel, nebo Petr?" přemýšlí nad křestním jménem bývalého českého reprezentanta, jenž v 90.letech prožil angažmá rovněž v Leverkusenu. Přímo za Kolín natupoval v minulosti kromé zmíněného Ostráka také Miroslav Baranek, muže s téměř 40 starty za místní klub si však oslovení nevybavují.

Jsme favoritem a postoupíme

Zda se jim do paměti vryje další muž s českými kořeny, ukáže čtvrteční duel základní skupiny Konferenční ligy. Kolín hrál evropské poháry v novém tisíciletí jen jednou, a to Evropskou ligu v sezoně 2017/2018. Do vyřazovací fáze tehdy nepostoupil, teď fanoušci cítí velkou šanci.

„Ano, remizovali jsme v Nice, což je podle mě nejsilnější soupeř. Slovácko i Partizan Bělehrad bychom měli přehrát," odhaduje Markus. RheinEnergieStadion pro téměř 50 tisíc fanoušků bude jako vždy zaplněný. „Umíme udělat fantastickou atmosféru, pro hostující mančafty je velmi těžké se s ní srovnat," dodává.

Reklama