Hlavní obsah

Servette není proti Plzni favorit, švýcarský fotbal ale ukazuje Česku záda. Tamní prostředí je mnohem tvrdší, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíčoví reprezentanti obou zemí ve čtvrtečním úvodním osmifinále fotbalové Konferenční ligy na Stade de Geneve běhat nebudou. Ani za týden v odvetě. Nejlepší Švýcaři i Češi pochopitelně působí v top evropských ligách. Je tu však jeden podstatný rozdíl - švýcarských fotbalistů hraje na prestižních adresách diametrálně víc. Proč alpská země, která má méně obyvatel než Česko, ukazuje tuzemskému fotbalu poslední roky záda?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Nejlepší střelec Viktorie Plzeň v této sezoně Pavel Šulc by se rád trefil i v osmifinálových duelech se Servette.

Článek

„V top pěti evropských ligách hraje čtyřiatřicet Švýcarů. Už jenom tohle dokládá, že fotbal dělají dobře. Navíc mají v záloze spoustu dalších talentů,“ říká bývalý prvoligový záložník Michal Rakovan. Ve Švýcarsku žil devět let, tamní fotbalové prostředí dobře zná.

Pro srovnání, Česko má v pěti nejlepších soutěžích 16 fotbalistů. Momentálně jen tři z nich nastupují pravidelně (Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Pavel Kadeřábek). Doby, kdy byli Češi ve fotbale před Švýcary, jsou dávno pryč. Generace Rosického a Čecha byla poslední, která nad Švýcary vládla.

„Důvodů je samozřejmě víc. I ty zdánlivě nepodstatné hrají velkou roli. Spousta Čechů žije v iluzi, že všichni Švýcaři jsou miliardáři. Nejsou. Musejí tvrdě pracovat, nemají čas vozit děti po trénincích. Tamní prostředí je tvrdší, děti se o sebe musejí brzy starat sami. Ve Švýcarsku je už i na ně vyšší tlak, co se týká přístupu. Aby měli nastavenou hlavu jen na fotbal a podřídili mu všechno,“ podotýká Rakovan.

Fotogalerie

Když v roce 2016 přišel do nižší soutěže ve Švýcarsku, na prvním tréninku ho zarazily dvě věci. Pozitivní myšlení všech a vyžadování konstruktivního fotbalu. „Tato filosofie je v zemi rozšířená, až do kategorie do patnácti let se hráči nesvazují taktikou. Výsledky nejsou zásadním parametrem. Hráči jsou naučení, aby si i v těžkých situacích počínali konstruktivně, na obrovské riziko. Kluby první a druhé ligy mají navíc dovednostní trenéry, žáci i dorostenci mají dvakrát týdně dovednostní tréninky,“ uvádí bývalý záložník Bohemians Praha.

Nižší švýcarské soutěže mají podle Rakovana vyšší úroveň než české, mladíci tudíž mají možnost většího fotbalového růstu. „Ve druhé a třetí lize je výrazně menší počet klubů než v Česku, tím pádem i vyšší kvalita. Šanci v nich dostávají i velmi mladí hráči. Pamatuju si, že před šesti lety hrál proti mně za béčko Lucernu Ardon Jashari, který je dnes považován za jednoho z budoucích tahounů švýcarské reprezentace,“ popisuje 34letý Rakovan. „Další věcí je, že Švýcarsko významně podporuje sport už od mládeže. Takže důvodů, proč je země fotbalově dál, je hodně,“ dodává.

Když si má tipnout vítěze osmifinálového švýcarsko-českého souboje, ukáže na Plzeň. „Servette dostává málo, má zkušený tým s individualitami do ofenzívy. Servette ale nebude vyhovovat český fotbal, týmovost. Slavia je na podzim ve skupině Evropské ligy přejela svým náročným stylem fotbalu. Teď to nebude tak jednoznačné, ale dál půjde Viktorka. Má výborný realizační tým, určitě bude vědět, jak na Servette,“ doplňuje Rakovan.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články