Hlavní obsah

Turecký teenager se chystá na Slavii. Jednou může hrát za Real Madrid, věští mu ve Fenerbahce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leckoho trklo, když v závěru úvodní partie prvního kola vyřazovací fáze fotbalové Konferenční ligy naskočil za Fenerbahce proti Slavii mladičký junák Arda Güler. Nebyl do počtu, stihl si připsat i gólovou asistenci a ve čtvrtek, vpředvečer svých sedmnáctých narozenin, může v odvetě červenobílé potrápit ještě víc.

Foto: Profimedia.cz

Mladíček Fenerbahce Arda Güler.

Článek

Někdo v něm vidí Gutiho, legendu Realu Madrid z kraje tisíciletí. Jinému připomíná Emreho Belözoglua, skvělého tureckého špílmachra z nedávné doby. Arda Güler je mladíkem, kterému v Turecku věští zářivou budoucnost. „Pokud bude jeho vývoj správně naplánován, jednou může hrát za Real Madrid," vymaloval optimistické vize Serhat Pekmezci, jeden z vysokých mužů v akademii Fenerbahce, jenž Gülera do klubu přivedl.

Poprvé ho viděl, když v zápase kluků do čtrnácti let původně sledoval jiného chlapce. Güler ho zaujal schopnostmi na hřišti i vůlí, utkání dokončil v slzách, když si přivodil zranění kotníku. Ale nestřídal. Fenerbahce ho podchytilo a před třemi lety ho přivedlo z mládeže Genclerbirligi.

Güler byl nadšený, Fenerbahce už dřív fandil. Obdivoval Brazilce Alexe. Rodina se s ním přestěhovala z Ankary do Istanbulu. Otec ho v dětství naučil hrát levou nohou. „Nikdo v naší rodině levák nebyl, já mu na tuhle nohu pořád házel míče," svěřil se Güler starší serveru goal.com.

To, že odvetu hrajeme doma, navíc s fanoušky, je pro nás plusem, věří Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

V téhle sezoně už jeho syn začal nakukovat do áčka slavné turecké značky. Premiéru si odbyl v srpnu loňského roku, v duelu proti HJK Helsinky nahradil na posledních pětadvacet minut zraněného Filipa Nováka. Pár dní poté si připsal asistenci proti Antalyasporu, i když se na hřiště dostal jen na pár minut.

V neděli v zápase proti Hataysporu se poprvé objevil v základní sestavě Fenerbahce, fanoušci byli dle zpráv tureckých médií nadšení. Kdykoliv se opěvovaný teenager dostal k míči, jásali. Předvedl se velmi nadějně, Fenerbahce vyhrálo 2:0.

„Arda Güler je velice talentovaný mladý hráč, který je součástí našeho týmu. Nechceme ale o něj přijít. Svoji úlohu bude mít," prohlásil o něm před odvetou v Edenu Ismail Kartal, trenér Fenerbahce.

Jelikož je Güler nezletilý, dostal řidiče. Klub ho chrání a pečuje o něj. Brzy by měl údajně podepsat novou smlouvu a v příští sezoně převzít daleko víc zodpovědnosti. A pak jednou nabrat směr Real?

Reklama

Související témata: