Hlavní obsah

Slavia střílí v rytmu Afriky. Jak na tyhle hráče? Někdy přes partnerky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský avizoval, že po odchodech střelce Jana Kuchty a špílmachra Nicolae Stanciua bude potřeba gólovou produkci rozložit na více hráčů. V posledních dvou soutěžních zápasech, tedy v Istanbulu proti Fenerbahce v Konferenční lize a v ligovém vršovickém derby proti Bohemians, pomohli významně k výhrám sešívaných borci z Afriky. „Tihle kluci to berou na sebe,“ pochvaloval si Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka ze Slavie Praha oslavuje gól v derby s Bohemians 1905.

Článek

Slávistický záložník Ibrahim Traoré vzal na konci minulého roku členy klubového vedení na exkurzi do Pobřeží slonoviny, své domovské země. Poté kolos z Vršovic angažoval i světaznalého trenéra Miloslava Brožka, jenž má pro červenobílé mimo jiné v Africe hledat nadané hráče. V relativně nedávné minulosti v Edenu uvažovali o ještě mohutnější expanzi na tento kontinent.

Afrika Slavii láká, hráči odsud pro ni vykonali a dál odvádějí dobré služby. Obrana stávala na hřmotném Michaelu Ngadeuovi a elegánovi Simonu Delim. Pohádkový příběh napsal Abdallah Sima, jenž se během krátké doby vyšvihl až do Anglie.

V současném kádru má kouč Jindřich Trpišovský k dispozici čtyři Afričany a všichni mu minulý týden hodně pomohli. Na výhře 3:2 v úvodním zápase play off Konferenční ligy na půdě Fenerbahce Istanbul se gólem podíleli Traoré a Oscar, asistenci si připsal Yira Sor. Následné derby s Bohemians pak rozčísl jedinou trefou Peter Olayinka.

„Jsme rádi, když má góly a asistence kdokoliv, zvláště v situaci, ve které jsme. Odešli nám nějací hráči, mužstvo se trochu mění, musíme to proto rozložit na více hráčů. Daří se to, tihle kluci to berou na sebe, dávají důležité góly," pochvaloval si Trpišovský. „Ale kdyby mi někdo položil dotaz, jestli se Oscar trefí z pětadvaceti metrů pravou nohou, asi bych vždy zakroužkoval, že ne," usmál se kouč s odkazem na chytrý gól Liberijce v Istanbulu.

Slavia má s africkými vyslanci dobrou zkušenost, ověřila si, že mohou dodat její hře nový šmrnc. „Jejich elastičnost a pohybová kultura ve spojení s technikou dává týmu jiné ingredience. Typologicky patří do fotbalu, který chceme hrát," přitakal už před časem Trpišovský.

„Slavia ví, do koho investuje. Olayinka nebo Oscar jsou extrémně rychlí, mají skvělé předpoklady pro to, aby se v jejím kádru uplatnili," souhlasil trenér Jaroslav Hynek, jenž v minulosti vedl Duklu a cepoval tam i Olayinku.

„Afričtí hráči jsou samozřejmě jiní. Všichni jsou obrovsky rychlí, pracovití, zarputilí. Mají jinou elasticitu, sílu, jejich pohybová kvalita je úplně někde jinde než u českých kluků. Na druhou stanu mají třeba horší předvídatelnost v soubojích. Taky se jim musíte trefit do motivace, je důležité ji u nich udržet. Je potřeba v nich neustále budit zájem," vypočítal Hynek. „Někdy je dobré je motivovat třeba přes jejich partnerky," přidal s úsměvem.

Poznal, jaký je Olayinka. „Má v sobě obrovské emoce, to je v jeho hře vidět. Nikdy si taky nenechal nic líbit, a to ani od zkušenějších borců, jakými byli v Dukle Kušnír nebo Podaný. Pokud cítil nějaké popíchnutí a třeba tomu ani nerozuměl, byl takový napružený," zavzpomínal Hynek.

„Potřebujeme jeho vůdcovství a nezdolnost, které pak přenáší na tým. To je skvělé. Má sice momenty na zabití, kdy ztratí úplně jednoduché míče. Ale je schopný prakticky v každé minutě být v náběhu, kombinaci nebo nějaké akci. Jeho aktivita a mentalita jsou pro nás strašně důležité," ocenil Trpišovský na nigerijském legionáři.

Ten se dostává do formy po návratu z afrického šampionátu. Proti Bohemians odehrál nejlepší zápas na jaře, byl výrazně platnější než tři dny předtím v Istanbulu. „Chybí mu příprava. S reprezentací sice trénoval, ale v jiném prostředí, teplotě a tak dále. Ale nemáme čas mu dopřát nějaké adaptační období," naznačil slávistický stratég, jak je pro něj Olayinka důležitý.

Hbitý Sor se v Edenu po zimním přesunu z Baníku Ostrava aklimatizuje, proti Fenerbahce prokázal výjimečné rychlostní předpoklady, někdy si ale počínal zbrkle. Oscar už se definitivně vykoupil za zbytečné vyloučení v posledním podzimním kole proti Baníku, trenérský tým už mu odpustil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Karlových Varů Jiří Chára a Ibrahim Traoré ze Slavie Praha v utkání osmifinále MOL Cupu.

A Traoré? Už se zdálo, že bude hlavně mentorem pro mladší spoluhráče z Afriky, ale momentálně dodal zajímavý přínos i na hřišti. „Pokud máte do té komunity hráče, který je pro ostatní takovým učitelem a přijme tuhle roli, jednoznačně se vám to musí vyplatit," odtušil Hynek. „Traoré je už na Česko zvyklý. Navíc si myslím, že mu pomohlo, že působil ve Zlíně pod Bohumilem Páníkem, jenž umí s Afričany nebo Brazilci velice dobře komunikovat. Ví, jak na ně," dodal někdejší kouč Dukly.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice