Hlavní obsah

Typický Němky, vtipkoval fotbalový expert ČT Zelenka. Typický trouba, reaguje ostře Dusík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalisté Slovácka přichystali ve čtvrtek v noci svým fanouškům na hřišti bundesligového Kolína nakonec strhující podívanou, za kterou navzdory porážce 2:4 sklízí spíše uznalý potlesk. Opačné reakce ale vzbuzuje výkon komentátorů České televize, která zápas Konferenční ligy přenášela. Přesněji řečeno, stížnosti se týkají výroků ze studia z první půle.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Fanoušci Kolína v duelu Konferenční ligy se Slováckem.

Článek

Běžela pětadvacátá minuta utkání, když si kamery našly v hledišti, kde jinak panovala úžasná atmosféra, dvě fanynky tmavé pleti. A komentátor utkání Vlastimil Vlášek začal rozvíjet myšlenku: „Fanoušci a fanynky Kolína nad Rýnem..."

Větu ho ale nenechal doříct jeho kolega, expert a bývalý fotbalista Luděk Zelenka: „Typický Němky!" narážel na vzhled fanynek.

Na něj následně navázal Vlášek: „Na druhou stranu, když se člověk podívá na sestavu Kolína, je tam drtivá většina Němců, byť někteří Němci, třeba Schindler nebo Maina jsou tmavé pleti."

Jejich třídění Němců podle barvy pleti ihned vzbudilo na sociálních sítích značné pobouření. A zejména z vlastních veřejnoprávních řad.

„Pokud chce někdo posuzovat národnost podle barvy pleti, tak je typický trouba," nebral si servítky šéfredaktor redakce sportu České televize Michal Dusík.

„V Německu přece žijou jen modrooký blondýnky," přidala se na Twitteru redaktorka ČT Pavla Kubálková. „Zelenka: Typický Němky. 21. století: Typický rasismus," narážel na kontroverzní výrok třeba i reportér Českého rozhlasu Matěj Skalický.

Luděk Zelenka už si podobně zavařil dříve, když někdejšího sparťanského útočníka Leonarda Kweukeho nazval v nadsázce gorilou.

Za nešťastný výrok na obrazovce veřejnoprávní televize dotýkající se tématu rasismu se nedávno omlouval i komentátorský matador Robert Záruba, jenž mluvil během olympijského hokejového turnaje o českém obranném páru Klok, Knot jako o americké rasistické organizaci Ku-klux-klan.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.