Hlavní obsah

V Plzni cítí šanci, nakopl je skalp Slavie. Historické semifinále je blízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou v roli favorita, ale mohou znovu překvapit. Fotbalisté Plzně odletěli ke čtvrteční odvetě čtvrtfinále Konferenční ligy na půdě Fiorentiny s jasným cílem. „Jsme namotivovaní, chceme historický úspěch,“ hlásí obránce Robin Hranáč. Doma vybojovali Západočeši remízu 0:0, vše je otevřené.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Václav Jemelka z Plzně, Andrea Belotti z Fiorentiny a Robin Hranáč z Plzně v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy.

Článek

Florencie (od našeho zpravodaje) - Už jen samotné čtvrtfinále evropského poháru je pro Viktorii historickým milníkem. Plzeň, která v aktuálním ročníku Konferenční ligy ještě neprohrála, kouká ale ještě dál. „Cestujeme s tím, že jde o finálový zápas a je jedno, jestli hrajeme doma, nebo venku. Chceme uspět. Budeme mít výborné fanoušky a věřím, že se vrátíme šťastní,“ hlásí asistent Jan Trousil.

„Dá se říct, že postup je blízko. Jeden zápas, kde se může stát cokoliv, i když Fiorentina je papírově silnější,“ dodává Hranáč. Klidně se může stát, že stejně jako v osmifinále proti Ženevě dojde na závěrečný rozstřel. „Chceme postoupit, klidně na penalty. V úterý jsme si nějaké trénovali, jsme připraveni,“ ujišťuje 24letý stoper.

Západočeši mohou být úplně v pohodě. O víkendu dokázali udolat Slavii, v Konferenční lize včetně předkol zatím inkasovali jen dvakrát. Právě defenzíva by měla být základním stavebním kamenem i pro čtvrteční klání.

„Kluky nabila i Slavia. Nemůžeme se bavit o tom, že nenajdou zbytky sil. Každý chce hrát takové zápasy, a až zítra se dozví, kdo do utkání půjde. Věřím, že každý odevzdá maximum,“ říká Trousil. „Jsem na tom dobře, výhra nad Slavií nám pomohla psychicky,“ vzkazuje Hranáč.

Doma se Plzeň převážně bránila, do útoku, či dokonce šance se dostávala sporadicky. Na druhou stranu ani Italové si žádné velké příležitosti nepracovali.

„Nedá se očekávat, že Fiorentina změnila styl hry. Pořád bude dominantní v držení balonu. My budeme chtít vycházet ze zabezpečené obrany a být více aktivní dopředu,“ slibuje Trousil. Zároveň může počítat například s Janem Kopicem a Sampsonem Dwehem, tedy dvěma borci, kteří úvodní střetnutí vynechali kvůli žlutým kartám. Po třesu mozku se vrací i Jhon Mosquera. „Začal s námi trénovat a bude připraven k zápasu,“ prozrazuje asistent a nevylučuje ani nasazení Radima Řezníka. Muže, jenž před týdnem odkopal na jaře vůbec první soutěžní minuty.

Tohle si asi budu pamatovat nadosmrti, řekl o svém návratu do plzeňské základní sestavy Radim Řezník Video: Sport.cz

A vedl si nad očekávání. „Je příjemné, když víte, že někdo nehrál delší dobu, ale pak to takhle zvládl. Pro nás jen dobře,“ libuje si Trousil.

Ať už odveta ve Florencii dopadne jakkoliv, pro Plzeň jde o historický úspěch. Půjde pro někoho o životní zápas? „Už jsem takovou otázku dostal v sezoně asi čtyřikrát. Asi ano, ale snad se to bude dál posouvat a nebude v tomto ročníku poslední. Domácí budou více namotivovaní, porvou se o postup. Čekáme teplo, těžký zápas. Doma se jim tolik nedaří, mají velkou šanci v Konferenční lize zvítězit,“ shrnuje Hranáč.

Reklama