Hlavní obsah

Živý maskot s vlastním Facebookem. Na Slovácko bude v Německu dohlížet kozel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už sedm desetiletí hrají fotbalisté Kolína nad Rýnem s povoleným dopingem. Při domácích utkáních je zpoza postranní čáry povzbuzuje symbol tamního klubu – kozel Hennes. Momentálně brázdí trávník areny s názvem RheinEnergieSTADION Hennes IX., tradice jeho osmi předchůdců ale sahá do poloviny minulého století. Ve čtvrtek zřejmě čeká na heraldické zvíře s vlastním Facebookem pro něj dosud neznámý protivník z Uherského Hradiště.

Foto: ČTK

Současným maskotem fotbalového Kolína nad Rýnem je kozel Hennes IX.

Článek
Fotogalerie

Sídlí v místní zoo, má vlastní soukromé prostory a patří mezi fotografy nejvyhledávanější zvíře na světě. Lidé z něj šílí a ne nadarmo to slavný kozel dopracoval až do znaku 1. FC Köln.

„Nedáme na něj dopustit, ke klubu neodmyslitelně patří a vždy patřit bude. Tím, že je přímo na stadionu, se odlišujeme. Je to pro nás vždy velký zážitek," říká 66letý fanoušek Marko.

Kde a jak vůbec tradice s ikonickým živým maskotem vznikla? Zaměstnanci cirkusu Williams pocházejícího přímo z Kolína nad Rýnem sebrali při útěku v posledních dnech druhé světové války u silnice vyděšenou kozu. Ta v roce 1949 porodila a o několik měsíců poději, 13. února 1950, daroval cirkus potomka místnímu fotbalovému klubu. Ještě téhož karnevalového večera byl kozel pokřtěn na počest tehdejšího trenéra Hennese Weisweilera.

„Legenda o tom, že se vyděšená koza na Weisweilera na jevišti vymočila, není podle svědků pravdivá," vyvrací klub mýty na svých webových stránkách. V letech 1950 až 1959 žil Hennes I. na pozemku člena klubu Wilhelma Siepena, dalších sedm let u farmáře Petera Filze.

Až do počátku 60. let doprovázel kozel první fotbalový tým nejen na všech domácích zápasech, ale také téměř při všech venkovních utkáních. Nejprve byl přepravován v týmovém autobusu, později ve speciálně postaveném voze. Ochránci zvířat však zakročili. Logistické důvody a nové předpisy znamenaly, že Hennes I. byl zvát už jen výhradně na domácí střetnutí.

Zemřel stářím 4. listopadu 1966. „Můj táta mi o něm vyprávěl. Opravdová legenda, všichni kolem fotbalu ho v Kolíně milovali," vypráví Marko.

Na stadion nikdy v bolestech

Tradice však zůstala, Němci ihned našli nástupce. Dali mu symbolicky jméno Hannes II. a začal tak zvyk trvající již řadu desetiletí. Zřejmě nejpopulárnějším z řady rohatých samců se stal Hennes VIII., jehož debut se datuje na 24. srpna 2008 a remízu 1:1 s Eintrachtem Frankfurt.

Stejně jako jeho pět předchůdců žil na rodinném sídle Schäferů v Kolíně nad Rýnem. V srpnu 2014 se ale přestěhoval do místní zoo. „Zažil toho hodně. V letech 2012 a 2018 se musel vypořádat se sestupy z nejvyšší soutěže, zároveň však doprovázel klub během postupu zpět v roce 2014 a naposledy v roce 2019. Sportovním vrcholem byla kvalifikace do Evropské ligy v létě 2017 a z ní vyplývající domácí zápasy s Arsenalem, Bělehradem a Borisovem," připomíná klub.

Od léta 2019 bylo jasné, že 12letý kozel půjde ze zdravotních důvodů do zaslouženého důchod. Trpěl artrózou. „Nechceme, aby naše klubové zvíře muselo někdy stát na stadionu v bolestech," zdůraznil tehdy výkonný ředitel fotbalového klubu Alexander Wehrle.

Hannes VIII. zemřel po uspávající injekci v dubnu 2021. Jeho místo zaujal Hennes IX. a pozici maskota zastává dodnes. Žije rovněž v kolínské zoo. „Obdržel všechna potřebná očkování a zdravotní potvrzení, aby mohl bez problémů zoo kdykoliv opustit," uklidňuje klub.

„Je trochu větší než jeho předchůdci. Nového kozla si všichni hned oblíbíme, protože víme, že klub od tradice neupustí. Je dobře, že nás dokáže proslavit i něco jiného mimo výsledky na hřišti," chválí Marko.

Hennes IX., který má i svůj vlastní Facebook, oslavil svůj debut proti Borussii Dortmund 23. srpna 2019. Ve čtvrtek se s ním s největší pravděpodobností setkají v rámci základní skupiny Konferenční ligy také hráči Slovácka.

Reklama

  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň