Hlavní obsah

Zkouška odolnosti pro Slovácko. Psychicky náročné, přiznává Svědík. Jak z krize ven?

Účast v evropských pohárech je pro české kluby prestižní záležitostí, tým ale vždy prochází prověrkou fyzické i psychické zdatnosti. Své o tom ví Slovácko, které zažilo turbulentní týden završený inkasovanou brankou v nastavení duelu s Mladou Boleslaví. Trenér Martin Svědík přiznal, že v kombinaci se čtvrtečním zápasem proti Partizanu Bělehrad jde o zkoušku mentální odolnosti.

Foto: Vít Černý, ČTK

Martin Svědík na lavičce Slovácka během zápasu s Mladou Boleslaví

Článek

Od začátku srpna jedou v rytmu dvou utkání týdně. Dokázali zvládnout závěrečné předkolo Konferenční ligy a poprvé v historii se probojovali do evropských pohárů. Jenže od té doby nevyhráli. V lize počítají sérii čtyř duelů bez bodového zisku, k tomu se přidala bláznivá čtvrteční remíza se srbským Partizanem.

„Každý den není posvícení, hlavně při našem náročném programu. Některé vazby vázly, doufali jsme, že po vystřídání se z tlaku vymaníme, ale nestalo se," řekl kouč Martin Svědík po nedělní dělbě bodů na hřišti Mladé Boleslavi. Oproti duelu Konferenční ligy udělal v základní sestavě hned osm změn a na souhře to bylo znát. Zejména druhý poločas byli Středočeši výrazně lepší, přesto celek z Uherského Hradiště přišel o hubený náskok 1:0 až v 93. minutě.

„Je to už třetí utkání po sobě, kdy vedeme a necháme si vyrovnat. Místo třech bodů sbíráme remízy. Je to smutné, hlavně takhle v posledních vteřinách," připomněl trenér také dvě předchozí utkání. V předešlém ligovém kole vedlo Slovácko doma nad Slavií, zápas skončil 1:1.

Žádné pitvání, musí přijít ponaučení

Ve čtvrtek proti Partizanu měli Moravané partii rozehranou výborně. V poločase drželi náskok 2:0, soupeř hrál navíc o deseti. Jenže po selhání ve druhých 45 minutách byl jeden z českých zástupců v evropských pohárech rád za vyrovnání na 3:3.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér Slovácka Martin Svědík.

„Poslední dvě utkání byla pro psychiku moji i hráčů náročná," přiznal kouč. „Nezbývá nám než to hodit za hlavu a poučit se. K fotbalu patří i porážky a remízy, ne vždy jste na vítězné vlně," dodal.

Na velké rozbory ale není čas. Slovácko čeká ve čtvrtek klání na horké bundesligové půdě Kolína nad Rýnem. Na hřišti soupeře, který poprvé v novém ligovém ročníku prohrál až teď o víkendu. „Program je náročný. Musíme se chystat na další střetnutí, ne se v něčem hrabat a detailně to pitvat. Samozřejmě si něco řekneme, ale hlavně jde o klíčové věci, proč zápasy nedotáhneme. Mančaft máme dost zkušený. Dostaneme se z toho jen prací," apeloval Svědík.

Reklama