Hlavní obsah

Ani McGregor není králem džungle, odmítá Masopust, že by ho i po týdnu gólman Rangers strašil

Glasgow/Praha

Vzývá i skotská nebesa, aby snad ve čtvrteční noci nedošlo na penaltový rozstřel. Zvlášť, když ho trenér Trpišovský ještě nikdy při putování pohárovou Evropou nezažil. Ani během libereckého angažmá, ve Slavii rovněž ne. „Pevně doufám, že na něj nedojde ani tentokrát. Rozstřel není zrovna to, co bych si přál,“ přiznával kouč Pražanů před osmifinálovou odvetou Evropské ligy, která na jeho tým čeká v Ibrox Parku v Glasgowě.

Slávisté před odvetou s Rangers věří, že nedojde na penaltyVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Tentokrát ovšem existuje mnohem větší pravděpodobnost, že by k penaltové loterii dojít mohlo. Remíza 1:1 v prvním střetnutí před týdnem v Praze ji zvyšuje.

„Když jsem se v minulosti díval na zápasy končící rozstřelem, vždy jsem litoval trenéry a hráče, protože v tom momentě rozhodují detaily," netajil Trpišovský pověstný tím, že exekuce penalty cloumá jeho nervovou soustavou až příliš, takže se obrací ke hřišti zády, nebo dokonce odchází do tunelu vedoucího k šatnám, aby pokutový kop nemusel sledovat.

„Pravdou ale je, že výsledek prvního osmifinále tuto možnost nabízí. Ještě předtím by se ale musel zápas dostat do prodloužení a v tu ránu by se výsledek obrátil v naši výhodu," je si vědom, že po devadesáti minutách mohou v Ibrox Parku svítit na ukazateli skóre docela klidně dvě jedničky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Abdallah Sima ze Slavie a trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

„Trochu s tím kalkulujeme. I proto změny, které jsme udělali v posledním ligovém zápase v Mladé Boleslavi," vypadlo ze slávistického kouče.

Nedělní konfrontace v Mladé Boleslavi mu ovšem pomohla i k tomu, aby si ověřil, nakolik funguje spolupráce nové stoperské dvojice Kúdela - Deli. V Glasgow ji musí postavit, protože vykartovaný Zima nemůže v odvetě nastoupit.

„Problém v tom nevidím, Simon je zase ve formě, ve které odcházel. Navíc je to pro nás nová varianta, protože stoperskou dvojici tvoří levák a pravák."

A protože i mladý senegalský zázrak Sima se zase vrací do formy, kterou oslňoval v české lize a přitahoval na sebe pozornost v Evropě, má Trpišovský o důvod ke spokojenosti víc.

„Potřebujeme ho dostat do pozic, které mu vyhovují a v nichž je silný. Poskytnout mu servis, protože on je mužem okamžiku. Zvlášť, když pohárové zápasy mu sedí víc než ligové," myslí si Trpišovský.

Naproti tomu v případě Olayinky laborujícího už delší dobu se zraněním a nastupujícím mnohdy s injekcí si není vůbec jistý, zda ho bude moci postavit.

„Je pro nás důležitým hráčem, ale bude záležet na jeho pocitech a na tom, zda překoná bolest," netají přitom slávistický kouč, že by nigerijského legionáře do skládanky potřebné k úspěchu a postupu samozřejmě potřeboval.

Partituru už k tomu svým svěřencům nachystal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu (vpravo) a Jan Kuchta oslavují gól proti Rangers.

„Nesmíme si nechat dát laciný gól a přitom klíčové situace vyřešit lépe než v Praze," shrnul ji do jedné, byť rozvité věty.

„A také potrestat slabiny soupeře, které jsme si už ukázali na videu," dodával Lukáš Masopust s vědomím, že vstřelit gól McGregovi je nutností. Přitom právě on na něm v Edenu ztroskotal, neboť devětatřicetiletý veterán mezi tyčemi Rangers jeho hlavičku v poslední minutě zázračně lapil.

„Tohle si nesmíme pouštět do hlavy, ani McGregor není králem džungle. Gól se dá dát každému brankáři," odmítl, že by ho ještě po týdnu famózní zákrok McGregora iritoval.

Reklama