Hlavní obsah

Británie řeší skandál West Hamu! Sprostý rasismus, pak nešťastná amputace během oslav

Fotbalisté West Hamu kvůli vlastnímu gólu Tomáše Součka ze závěru utkání v Genku ztratili v tomto ročníku Evropské ligy po remíze 2:2 první body. Nešlo ale o jedinou ztrátu výpravy z Anglie. Jeden z fanoušků Kladivářů při oslavách druhého gólu Hammers v sektoru hostů přišel o prst.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci West Hamu během utkání Evropské ligy proti Genku.

Článek

Ve čtvrtek večer už kolovalo po sociálních sítích šokující video ze stadionu v Genku, na němž je vidět, jak jeden se stewardů zvedl ze země ulomený prst a položil ho na hranu plotu oddělujícího příznivce West Hamu od hrací plochy.

K amputaci prstu mělo podle informací z britských médií dojít právě při kontaktu slavícího fanouška s plotem. Ostatní příznivci, kteří incidentu přihlíželi, se snažili stewardy přimět k rychlé pomoci.

Klub podle listu Daily Mail hrozivé zranění jednoho ze svých fandů potvrdil.

To ale nebyla jediná nepříjemnost kolem londýnské výpravy do Belgie. Z letadla rovněž unikly záběry, jak se část fanoušků urážlivými popěvky vysmívá spolucestujícímu s ortodoxně židovskou vizáží.

Narážky se týkaly penisů židovských mužů. „Já mám předkožku, já mám předkožku. A ty ne, zas*ný Žide," zpívalo se na palubě.

Protižidovské tendence jsou v táboře West Hamu spojovány s velkou rivalitou s jiným londýnským celkem z Tottenhamu, který je tradičně svázaný s židovskou komunitou.

Incident z letadla se řeší i na britské politické scéně. „To je nechutné. Nejde tu o song proti Tottenhamu, tohle je antisemitismus. Chudák chlap. Jde jasně o rasistický útok," tweetoval třeba člen horní sněmovny britského parlamentu Ian Austin.

„Identifikuje West Ham ty fanoušky a dá jim zákaz? Zatkne je policie a dá je k soudu?" ptal se dále.

Reklama