Hlavní obsah

Čech strčí Ronalda i Messiho do kapsy, v sezóně může odchytat rovných 70 zápasů!

Praha

Jedenáctý zápas během 33 dnů. To je pekelná porce pro fotbalisty Chelsea, která dnes večer pokračuje odvetným duelem semifinále Evropské ligy proti Basileji. Do amsterdamského finále má Blues dovést i brankář Petr Čech. Gólman české reprezentace odchytá svůj 64. zápas v sezóně, což z něho činí nejvytíženějšího brankáře v Evropě a celkově čtvrtého nejzaměstnanějšího fotbalistu vůbec.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Brankář Petr Čech z Chelsea zasahuje před nabíhajícím Vladimírem Djadjunem z Kazaně.

Článek

Ani Ronaldo, ani Messi na ně nestačí. Největšími fotbalovými maratónci z evropských klubů jsou hráči Chelsea. Jejich největší vytrvalec, Brazilec Oscar, už v tomto ročníku odkopal 68 soutěžních zápasů - ať už ligových, pohárových nebo mezistátních.

Petr Čech si zatím připsal 63 startů. Před sebou má odvetu s Basilejí a případné finále Evropské ligy, čtyři ligová utkání a kvalifikační duel s Itálií. Může se tak dostat až na rovných 70 zápasů za sezónu! A to by ještě před utkáním národního týmu měl navíc koncem května stihnout dva exhibiční zápasy v Americe proti Manchesteru City - v St. Louis a New Yorku...

Nejvíc startů v sezóně
68OscarChelsea
67Eden HazardChelsea
64RamiresChelsea
63Petr ČechChelsea
62Juan MataChelsea
62Branislav IvanovičChelsea
61Fernando TorresChelsea
60David LuizChelsea
58Cristiano RonaldoReal Madrid
57Lionel MessiBarcelona
Započítány jak soutěžní zápasy za klub (liga, domácí poháry, evropské poháry), tak reprezentaci.

Finále mají Blues na dosah

K amsterdamskému finále Evropské ligy (15. května) má Chelsea hodně blízko. Před týdnem vyhrála v Basileji 2:1, takže doma na Stamford Bridge by měla soupeře už jen dorazit. Pokud Chelsea dokáže trofej získat, Čech by se v létě představil v pražském Edenu v Superpoháru v souboji proti vítězi Ligy mistrů...

„Máme výhodu díky vítězství v prvním zápase na hřišti soupeře, ale ještě nic není rozhodnuto. Bude důležité udržet nad utkáním kontrolu a nenechat soupeře vrátit do hry, protože v Evropské lize ukázali, že venku hrají velmi dobře," upozornil Čech na svých webových stránkách.

Pekelný program ještě zdaleka nekončí

„Proto k zápasu vzhlížíme s velkým respektem. Přesto věřím, že domácí prostředí bude naší výhodou a potvrdíme postup, abychom měli blíž k vysněné trofeji," dodal český gólman.

Pekelný program Chelsea bude pokračovat i v příštích dnech. V neděli hraje prestižní ligový duel na mistrovském Manchesteru United a pak ve středu doma důležitý zápas s Tottenhamem, který je přímým konkurentem v bitvě o postup do Ligy mistrů.

Druhý finalista Evropské ligy vzejde ze dvojice Benfica Lisabon - Fenerbahce Istanbul. Turecký tým si k odvetě do Portugalska přivezl výhru 1:0 z prvního utkání.

Čtvrteční odvety semifinále (začátky 21:05):
Chelsea - Basilej (Fanda, on-line reportáž Sport.cz), první zápas: 2:1, rozhodčí Eriksson (Švéd.),
Benfica Lisabon - Fenerbahce Istanbul (ČT Sport, on-line reportáž Sport.cz), 0:1, Lannoy (Fr.).

Reklama

Související témata: