Hlavní obsah

Čeferin po smrti příznivce AEK Atény nazval chuligány rakovinou fotbalu

Po smrti příznivce AEK Atény v minulém týdnu před zápasem předkola Ligy mistrů proti Dinamu Záhřeb šéf evropského fotbalu Aleksander Čeferin důrazně vyzval celou Evropu k boji proti násilí a chuligánům. Ty při setkání s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem nazval "rakovinou", uvedly agentury.

Foto: Louiza Vradi, Reuters

Fanoušky v Aténách přivádějí k soudu.

Článek

"Násilí a chuligánství nejsou řecký, ale evropský problém," uvedl předseda UEFA Čeferin. "Tyto lidi nenazývejme fanoušky, ale rakovinou fotbalu, který využívají pro své idiotské myšlenky," pokračoval.

Mitsotakis hodlá ve své zemi zrušit všechny organizované fankluby, podle něj bude jen jeden oficiální napojený na klub. Větší pravomoci také dostane policie a zpřísní se kontroly na stadionech.

Řecko se opakovaně snaží řešit problematické příznivce. Setkání v Aténách se zúčastnili i šéfové čtyř největších klubů v zemi Panathinaikosu, AEK Atény, Olympiakosu Pireus a PAOK Soluň. Všechny Čeferin i premiér vyzvali k co největší spolupráci.

Před zápasem 3. předkola Ligy mistrů minulé úterý v Aténách zemřel devětadvacetiletý fanoušek AEK, podlehl bodným ranám. Potyček se zúčastnilo několik stovek lidí, zhruba 150 bylo Chorvatů.

Fanoušci z obou táborů na sebe házeli světlice, petardy a kameny. Několik desítek chuligánů skončilo ve vazbě, deset v nemocnici. Soud s podezřelými probíhá.

Zápas se po tragické události nekonal, odehraje se tuto sobotu jako odvetné utkání. AEK v úterý zvítězil v Záhřebu 2:1. Vyřazený tým se v závěrečném předkole Evropské ligy utká s pražskou Spartou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.