Hlavní obsah

České děti nejsou shnilé ovoce! Omluvte se, žádá Skoty ministr zahraničí

Praha
Aktualizováno

Kauza údajného rasismu během zápasu druhého kola Evropské ligy mezi Spartou a skotským Glasgow Rangers pokračuje na diplomatické rovině. Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) požaduje omluvu od Skotské fotbalové asociace, nebo jasný distanc od slov jejího pracovníka, který přirovnal dětské fanoušky na zápase ke shnilému ovoci. Požadavek na omluvu Kulhánek sdělil britskému velvyslanci v Praze Nicku Archerovi, kterého si na pondělí předvolal.

TK ministra zahraničí Jakuba Kulhánka po jednání s britským velvyslancem v ČRVideo: ČTK

 
Článek

"Záleží mi na britsko-českých vztazích a mrzí mě, že je zaměstnává politováníhodný výrok pracovníka Skotské fotbalové asociace, který přirovnal české občany a české děti ke zkaženému ovoci. A po něm následovala obvinění v britských médiích a na sociálních sítích, že těch deset tisíc dětí, které se minulý čtvrtek zúčastnily zápasu, jsou snad rasisté. K tomu nelze mlčet, nebo to přehlížet," uvedl Kulhánek na brífinku po jednání s Archerem.

Ministr proto prostřednictvím velvyslance žádá od skotského svazu omluvu. "Informoval jsem pana velvyslance o rozhořčení, které vyjádření činovníka skotské asociace způsobilo napříč celou českou společností. Chápu, že sportovní utkání přináší emoce, které se mohou přenést mimo hřiště. I to má ale hranice a nemůže přerůst do xenofobních urážek namířených na nezletilé děti," upozornil Kulhánek. "Požádal jsem pana velvyslance, aby tlumočil naši žádost skotské asociaci o omluvu, případně o jednoznačný distanc od osoby, která veřejně přirovnala české děti ke shnilému ovoci," dodal.

„Celá záležitost je o to ostudnější, že toto přirovnání použil člověk odpovědný v rámci asociace za rovnoprávnost a diverzitu. Minulý čtvrtek se na hřišti pohybovalo mnoho hráčů různých národností a barvy pleti. Žádný se nestal terčem rasismu. Nevole projevená po vyloučení jednoho z hráčů neměla nic společného s jeho barvou pleti, ale s konflikty s českými hráči v minulosti. Takové emoce patří k fotbalu všude na světě, s rasismem ale nemají nic společného," podotkl Kulhánek.

Jak rychle by měli Skotové na ministrovu výzvu zareagovat, ale není jasné. "Lhůtu jsem panu velvyslanci nedával. Považuji tu záležitost za velmi závažnou a věřím, že se k tomu skotský svaz postaví čelem," dodal Kulhánek.

Kamarův právník rozdmýchal vášně

Sparta měla minulý týden hrát s Rangers před prázdnými tribunami v rámci trestu svých fanoušků při kvalifikaci o Ligu mistrů proti Monaku. Letenští se nicméně rozhodli využít výjimky UEFA a pozvali na zápas deset tisíc dětských fanoušků s doprovodem. Jejich reakce na hráče tmavé pleti Glena Kamaru posléze britská média, trenér Rangers Steve Gerrard i Kamarův právník odsoudili jako rasistické.

Mladí fanoušci dávali najevo svou averzi k finskému záložníkovi tmavé pleti, který v březnovém osmifinále Evropské ligy proti Slavii obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky.

Kamarův právní zástupce Aamer Anwar ihned po čtvrtečním utkání na Spartě obvinil dětské fanoušky z rasismu a slovně zaútočil i proti Praze. Posléze se k němu přidala některá skotská média i trenér Rangers Steven Gerrard.

Vůči Anwarovi nicméně české zamini vystupovat nebude. "Zde bych viděl spíš prostor pro aktivitu Fotbalové asociace ČR nebo českých klubů," řekl Kulhánek, jehož v sobotu podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO). Na sociálních sítích uvedl, že z přístupu skotských médií je mu smutno.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen