Hlavní obsah

Facka od Liverpoolu Kanonýry probrala. O to víc teď kouč Arteta varuje před atypickou Slavií

Londýn/Praha

Z facky, kterou dostali v sobotním ligovém klání s Liverpoolem, je pořád ještě pálí tvář. A možná obě. Ale probrala je. „Někdy prostě dostanete facku, my už ovšem nechceme myslet na to, jak jsme hráli o víkendu,“ musel pochopitelně kouč londýnských Kanonýrů Mikel Arteta reagovat před čtvrtečním prvním čtvrtfinále Evropské ligy s pražskou Slavií na prohru 0:3 s Reds a pád tabulkou Premier League na desátou příčku. Z ní cesta do Ligy mistrů nevede, zato přes Evropskou ligu a triumf v ní by mohla být pro Arsenal schůdná.

Kouč Arsenalu Mikel Arteta chválil Slavii. Je schopna trápit i ty největší klubyVideo: Sport.cz, Arsenal FC

 
Článek

Jenže devětatřicetiletý španělský kouč se zdráhá kapitulovat a cestu mezi top čtveřici Premier League vzdát.

„Musíme být realisté a vidět, kde v lize figurujeme. Cesta mezi první čtyřku je nesmírně obtížná, ale matematicky možná pořád je. A dokud možnost existuje, musíme bojovat," ujišťoval Arteta, že cestu vzhůru nevzdává ani on, ani jeho svěřenci. A to přesto, že na čtvrtý West Ham ztrácí Arsenal osm kol před koncem Premier League deset bodů.

Evropská liga proto představuje pro Gunners reálnější variantu, jak se do nejlukrativnější evropské klubové soutěže kvalifikovat. Samozřejmě za předpokladu, že v nastávajícím čtvrtfinále vyřadí Slavii, pak zvládnou semifinále, a nakonec i finálovou partii.

Foto: Julian Finney, Reuters

Kluci, jdeme na Slavii, jako by hlásil kouč Arsenalu Mikel Arteta svým hráčům.

Pět zápasů na cestě k úspěchu a milionům plynoucím z Champions League.

„Proto teď nemyslíme na to, jak jsme hráli o víkendu. Věřím, že budeme hrát tak, jako v předchozích střetnutích. Pak postoupíme. A my samozřejmě postoupit chceme, i když Evropská liga je o tom, že máte všechno nebo nic. Na remízu se v ní hrát nedá, takže musíme vyhrát, což znamená podat mnohem lepší výkon než proti Liverpoolu," zdůrazňoval kouč Arsenalu svým svěřencům.

Neopomněl jim přitom připomenout, na jakého soupeře narazí.

„Odvážný, přímočarý tým, který se nikdy nevzdává a jehož přístup ke každému zápasu je špičkový. V domácí soutěži jsou neporaženi, v pohárové Evropě udělali za poslední sezony velký pokrok a dostali se na nejvyšší úroveň. Pro každého soupeře jsou nepříjemným protivníkem, a proto postoupili tak daleko," charakterizoval Slavii a její cestu přes Leicester a Rangers do čtvrtfnále Evropské ligy.

I předešlé sezony připomněl. Vyřazení Sevilly, remízy v Lize mistrů v Miláně a Barceloně.

„Navíc hrají týmově, sebevědomě, nevzdávají se. Měli v mužstvu opravdu dobré hráče, které v posledních letech prodali, mají tam i další zajímavé fotbalisty. A dobré, proto je fotbalový trh sleduje," netajil Arteta, že nejen v týmovém pojetí, ale i v individuálních schopnostech je síla Pražanů.

„Ale spočívá i některých atypických prvcích, které u jiných mužstev nevidíte a na které si budeme muset dát pozor."

Foto: Catherine Ivill, Reuters

Tierney kvůli potížím s kolenem nedohrál sobotní ligový zápas s Liverpoolem a ani proti Slavii nenastoupí.

Stejně jako slávistický kouč Jindřich Trpišovský přitom i Arteta dumal, jak mužstvo postavit, protože někteří hráči mu z kádru pro zranění vypadli a nad jinými se vznáší otazník.

„Luiz hrát nebude, Tierney se nevrátí do konce  sezony. V případě Ödegaarda teprve uvidíme, což platí i pro Saka, Xhaka a Smith-Rowa, kteří sice už s tréninkem začali, ale o jejich startu rozhodneme až před zápasem," pravil mnohoznačně trenér Arsenalu.

Jak dopadne úvodní zápas čtvrtfinále Evropské ligy Arsenal - Slavia?
Vysokou výhrou Arsenalu
16,6 %
Těsnou výhrou Arsenalu
28 %
Remízou
29,5 %
Těsnou výhrou Slavie
21,3 %
Vysokou výhrou Slavie
4,6 %
Celkem hlasovalo 35879 čtenářů.

Reklama