Hlavní obsah

Feyenoord chce Spartu spláchnout v "umývadle"

Rotterdam/Praha

Stadiónu De Kuip, který je sídlem Feyenoordu Rotterdam, se pro tvar střechy přezdívá "umývadlo". V něm chce slavný nizozemský klub dnes večer spláchnout Spartu v úvodním duelu play-off Evropské ligy (ve 20 hodin, vysílá Sport 1). Před jedenácti roky to bylo v Lize mistrů přesně naopak. Dvěma góly tu Sparta spláchla Feyenoord i s kanonýrem Van Hooijdonkem...

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalisté Sparty se radují z gólu.

Článek

Trenér Vítězslav Lavička s sebou vzal jedenadvacet hráčů, mezi nimi i Ladislava Krejčího, jemuž ale zraněné rameno stále nedovolí, aby nastoupil. S kapitánskou páskou však mužstvo povede na trávník Marek Matějovský, který už je fit. „Cítím se dobře, nic mě nelimituje, abych nemohl nastoupit,“ vzkázal kapitán letenského týmu. Pásku mu předá Jiří Jarošík, který byl před jedenácti roky strůjcem ostudné porážky Feyenoordu na Letné i pak v "umývadle", kde jeden gól dal.

Hlavně nezpanikařit

„To už je dávno, ale hladovost po dobrém výsledku u současných spoluhráčů je stejná. Feyenoord je favoritem, to byl ale tehdy také, proč by se něco podobného nemohlo povést znovu,“ naznačil Jarošík, že Pražané nepřijeli odevzdaní. „Atmosféra stadiónu je hodně bouřlivá, ale věřím, že ji dokážeme zvládnout,“ dodal stoper Sparty.

„Nesmíme zpanikařit, podlehnout atmosféře. Bude to zajímavá konfrontace dvou mladých týmů, přičemž ten domácí je představitelem typického nizozemského ofenzivního fotbalu. Jsme si vědomi, že tento dvojzápas může rozhodnout o tom, jaká bude tato sezóna. Domů si chceme z Rotterdamu odvézt výsledek, který by nám do odvety dával reálnou naději na postup,“ dodal kouč Lavička.

Ten v podstatě řeší jen otázku složení středové řady. Prostor před stopery by měl zajišťovat Hušbauer, který k sobě dostane zřejmě Holka nebo Pavelku. Vedle Matějovského by tak měli po stranách "jezdit" mladíci Kadeřábek a Přikryl nebo Skalák. V tom případě by místo v základu nezbylo na Kadlece. Jestliže se Lavička rozhodne pro ofenzivnější variantu, zůstal by před stopery Hušbauer sám.

Odčinit propadák v Lize mistrů

Feyenoord po hubených letech, zaviněných finanční krizí, skončil v minulém ročníku nizozemské nejvyšší soutěže druhý a dostal se do předkol Ligy mistrů. Jenže skončil velmi brzy na Dynamu Kyjev. „Vyřazení nás velmi mrzí, věřili jsme v postup, ale s tím už nic nenaděláme. Chceme uspět v Evropské lize, následnické soutěži po Poháru UEFA, který Feyenoord v minulosti vyhrál. Sílu Sparty i její sebevědomí respektujeme, ale věřím, že jeden dva góly jí dáme a do Prahy pojedeme pro potvrzení postupu,“ konstatoval kouč Feyenoordu Ronal Koeman, kdysi opora Barcelony a nizozemských mistrů Evropy z roku 1988.

Současný Feyenoord nemá v kádru tolik hvězd jako v minulosti. Tou největší je reprezentační stoper Joris Mathijsen, který přišel v létě z Málagy. „Jejich síla je především v ofenzivě, kterou řídí střední záložník Immers a kromě hrotového útočníka Fernandeze i obou křídel dopředu chodí také oba krajní obránci,“ odhalil nejsilnější zbraň soupeře Lavička.

Zápas začíná ve 20 hodin, přímý přenos vysílá Sport 1 a podrobnou on-line reportáž budete moci sledovat na Sport.cz. Jako hlavní sudí ho bude řídit Dán Rasmussen.

Předpokládané sestavy
Feyenoord: Mulder - Janmaat, Mathijsen, Indi, Nelom - Vormer, Immers, Cabral - Schaken, Fernandez, Cissé.
Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Matějovský, Hušbauer, Skalák - Kadlec - Kweuke.

Reklama

Související témata: