Hlavní obsah

GLOSA: Dvojitá lyonská lekce v pravý čas. Spartu teď čeká vyvrcholení studené války

Praha

Dvakrát aspoň hodinku snili, že by jasného favorita mohli zaskočit. Dvakrát pak stejně odešli z trávníku poraženi. Dvojitá lyonská lekce přišla pro fotbalovou Spartu v pravý čas. Teprve zbývající zápasy na Rangers a doma s Bröndby rozhodnou, zda Vrbův tým zůstane do jara v Evropské lize, přesune se do Konferenční ligy, nebo vypadne už na podzim. A konfrontace s Olympiquem byly ideální průpravou.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Trenér Sparty Pavel Vrba během duelu v Lyonu.

Článek

Trochu paradox. Sparta v Lyonu podala vyváženější výkon než doma, odvezla si však ještě horší výsledek. Po letenských 3:4 teď 0:3.

Dlouho se solidně držela fungujícího receptu, především spousta ztrát míče a individuální chyby před inkasovanými góly ji však rychle položily na lopatky. Navíc pohrdla pěti velkými šancemi (dvakrát Krejčí i Karabec, jednou Haraslín), což byl další klíčový faktor.

Na druhou stranu, přestože se možnost na bodový zisk nabízela, v Lyonu s ním reálně moc počítat nešlo. Pro Spartu byl velmi důležitý výsledek druhého utkání ve skupině, který ji potěšil. Rangers jen remizovali v Kodani, takže mají stejný bodový zisk jako Letenští, Bröndby pak dva body ztrácí.

Olympique má postup z první příčky jistý a může se teď soustředit na francouzskou ligu. Sparta musí doufat, že Lyon udrží motivaci i v závěru skupiny a neztratí body s konkurencí, což by mohlo pořadí v tabulce výrazně ovlivnit.

Především však mají Pražané osud ve svých rukou. Sami mohou bez ohledu na ostatní výsledky rozhodnout, zda se jim podaří postupové plány naplnit.

Příště vyrazí znovu ven, do Glasgow. Jelikož česko-skotské fotbalové vztahy připomínají v poslední době studenou válku, budou v sobě muset hráči najít velkou míru odvahy i zdravé agresivity. Aby pak mohli doma proti Bröndby podzimní evropskou misi zdárně dokončit.

Nejhorší ve skupině už by měli mít sparťané za sebou, na Lyon si dvakrát nepřišli. V podzimním rozuzlení budou muset předvést, že fotbalový kumšt je tentokrát na jejich straně.

V Kodani na Bröndby v remízové partii měli, doma Rangers porazili. Reálná šance na postup tady je. Jen je třeba zvládnout konzistentně celých devadesát minut, aby pak sparťané nemuseli hodnocení zápasů dělit na pasáže nadějné, slabší a vyloženě pokažené.

Dvojitá lyonská lekce je k tomu ideální výzvou.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články