Hlavní obsah

Hrajeme, aby měli lidi aspoň trochu radosti, řekl trenér ukrajinského týmu. Těšil se na Hübschmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doma být kvůli válce nemohou, a tak pendlují. Nejčastěji mezi Košicemi a Užhorodem. Fotbalisté ukrajinského Dnipra-1, kteří se ve čtvrtek poměří v Edenu se Slavií v prvním utkání třetího předkola Evropské ligy, už si zvykli. „Na začátku jsme si prošli problémy, ale teď už jsme adaptovaní. Není to pro nás překážka,“ prohlásil před nadcházejícím duelem v Praze kapitán Dnipra Oleksandr Svatok.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Dnipra-1 Oleksandr Kučer před zápasem se Slavií.

Článek

Ukrajina dlouhé měsíce čelí ruskému vojenskému ataku, její fotbal ale žije, i když trochu jinak než předtím. „Zvykli jsme si, že nemůžeme být doma," prohlásil trenér Dnipra Oleksandr Kučer. „Hrajeme za těchto podmínek už nějaký čas. Děláme to pro naše fanoušky a náš lid, chceme jim dát nějakou radost, ze hry, ze sportu," dodal.

Ve čtvrtek od 19.00 se druhý celek uplynulého ročníku ukrajinské ligy představí v Edenu. Slavia se snaží Ukrajině pomáhat, utkání bude mít i dobročinný podtext. Na hřišti jde ale o postup, tam žádné sympatie neuvidíte. „Je to padesát na padesát," odhadl Kučer.

Stadion v Edenu bude vyprodaný. I ukrajinský celek se může těšit na solidní podporu krajanů, kteří jsou v Česku. „Víme, že i náš sektor bude plný. Těšíme se na to. Je vždy příjemné, když na stadionu máte lidi, kteří vás podporují," konstatoval bývalý ukrajinský reprezentant.

Slavia je před vstupem do 3. předkola Evropské ligy favoritem. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Sestavu už bude skládat bez střelce Artema Dovbyka, jenž odešel před pár dny do španělské Girony. „Byl naší oporou. Chci mu popřát vše nejlepší do budoucí kariéry a zároveň mu děkuji za vše, co pro klub udělal," pověděl čtyřicetiletý kouč.

Ve středu vpodvečer si jeho parta vyzkoušela hřiště v Edenu, které je v nuzném stavu. Po utkání ho čeká výměna. „Museli jsme si na něm alespoň krátce zatrénovat, osahat si ho, abychom věděli, co nás zítra čeká. Na Panathinaikosu jsme první gól dostali po špatném odskoku, musíme se připravit," vysvětloval Kučer, proč byla krátká jednotka na propírané hrací ploše nutná.

ZÁPASY SLAVIE A PLZNĚ NA OBRAZOVCE O2 TV
Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal odvysílají oba čtvrteční duely českých zástupců v přímých přenosech. Studio moderátora Davida Sobiška a expertů Jakuba Podaného s Markem Suchým startuje od 18:15 hodin. Přímo z Edenu bude aktuální informace přinášet reportérka Denisa Doležalová, z Plzně se pak bude hlásit Tereza Kubíčková. Zápasem Slavia-SK Dnipro-1 provede komentátorské duo ve složení Radek Šilhan a Václav Pilný, duel Plzeň-Gzira bude komentovat Tomáš Radotínský a David Nyč.

Kučer strávil jako hráč mnoho sezon v Šachtaru Doněck, kde léta působil s českým záložníkem Tomášem Hübschmanem. Stále ještě aktivní hráč Jablonce plánoval Kučera ve středu večer navštívit na hotelu. „Moc se na něj těším, jsme v kontaktu a stali se z nás velcí kamarádi," přiznal Kučer.

Reklama