Hlavní obsah

Konstelace nahrává Turkům, tuší sparťan, jemuž Trabzonspor uštědřil životní lekci

Praha

Když v roce 2005 opouštěl Letnou jako král střelců české ligy, zamířil do tureckého Trabzonsporu. Později zjistil, že neučinil právě šťastný krok. Pondělní los, který fotbalovou Spartu v 3. předkole Evropské ligy svedl právě proti klubu z pobřeží Černého moře, ho tedy nadmíru zaujal. „Hned jsem měl spoustu esemesek, co losu říkám. I z Turecka, jestli tam přijedu,“ říká dnes 36letý bývalý kanonýr Tomáš Jun.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Jun (vpravo) v dresu Austrie Vídeň bojuje o míč s Rasmusem Elmem z Alkmaaru v utkání Evropské ligy na podzim roku 2011.

Článek

Má se Spartou pět mistrovských titulů. Pro start pohárové cesty by jí přál rozhodně lehčího protivníka.

„Trabzonspor je hodně těžký soupeř. Jeden ze špičkových tureckých klubů s tradičně velkými ambicemi. Mají krásný nový stadion a bláznivé fanoušky," varuje Tomáš Jun své nástupce.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Jun slaví jeden ze svých gólů v dresu Sparty.

Letenští se v prvním domácím duelu naopak na své příznivce spolehnout nemohou. Kvůli trestu od UEFA zůstane hlediště prázdné.

„Právě. Když vezmu, že klíčová odveta se bude hrát v bouřlivém tureckém prostředí, vše nahrává Trabzonsporu. Na druhou stranu mohou být přemotivovaní, třeba se nechají vyloučit, takže nic není předem ztracené," míní člen zlatého českého týmu do 21 let z roku 2002.

Novák je bývalý spoluhráč

Za Spartu debutoval jako šestnáctiletý, když ho trenér Ivan Hašek poslal do poháru na Střížkově. V šestnácti stihl i ligový debut a bylo mu jen o rok víc, když ho kouč na starém Highbury nasadil do Ligy mistrů proti Arsenalu.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Sparťan Tomáš Jun tleská fanouškům po utkání proti Hearts.

„O současném týmu Trabzonsporu už moc velký přehled nemám, stále znám spíš lidi kolem. A samozřejmě Fílu Nováka, s nímž jsem hrál ještě v Jablonci," poukazuje Jun na českého reprezentanta.

On sám se v Trabzonu příliš neprosadil. Hostoval také v Besiktasu a úspěšnější pak byl v Rakousku, kde s Austrií získal i titul.

Turecko ho přibrzdilo v kariéře

„Přestup do Trabzonsporu mi nepomohl, přibrzdil mě v kariéře. Dostal jsem prostě od života lekci. Když se mnou přestali počítat, chtěli se mě zbavit. Nesměl jsem trénovat s mužstvem a musel makat sám," líčí krušné časy.

„V Turecku jsem vlastně ztratil dva roky. Nebýt jich, mohl jsem pak třeba déle vydržet v reprezentaci nebo překonat 100 ligových gólů. Na druhou stranu mě taková facka zocelila. A Sparta dostala dobře zaplaceno za všechno, co do mě vložila," přemítá útočník, který v národním týmu stihl 10 startů a dvě branky.

Přestal dojíždět, kopne si za Zlíchov

Po ukončení profesionální kariéry ještě působil v nižších soutěžích v Německu a Rakousku. Dojíždění však právě letos ukončil. Bude se věnovat naplno své fotbalové škole. A když zbude čas, pomůže ještě Zlíchovu v pražské I.A třídě.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Tomáš Jun během tiskové koference na pražském CEE Cupu.

„Dceři je třináct a hraje profesionálně tenis. Manželka si navíc otevřela restauraci, takže času moc není. Chodím ještě hrát za starou gardu Sparty a tým Horsta Siegla," líčí svoji přítomnost útočník, po jehož gólu na San Siru byla Sparta v březnu 2004 za stavu 1:1 chvíli jednou nohou ve čtvrtfinále Ligy mistrů, ale nakonec AC Milán podlehla 1:4.

Tomáš Jun také tradičně pomáhá pražskému juniorskému turnaji CEE Cup. V úterý 30. července povede od 15:00 v Ďolíčku před finálovým duelem Dětský den, na který se zájemci stále ještě mohou na stránkách turnaje přihlásit.

Reklama

Související témata: