Hlavní obsah

Kotal je mazaný. Celtic převezl, oslavil životní výhru a ještě myslel na Plzeň

Glasgow/Praha

Zapomeňte jednou provždy na nákladné a nesmyslné experimenty se Stramaccionim a spol., když máte zkušeného praktika pod střechou. I takový vzkaz dal čtvrteční duel v Glasgow fotbalové Spartě. Letenští se stali vůbec prvním českým týmem, který zvítězil v Celtic Parku. Po nečekaném triumfu 4:1 zůstali v Evropské lize ještě stále ve hře. „Z pozice trenéra je výhra na Celtiku má asi dosud největší. Pro tým hodně důležitá. Jsem maximálně spokojený,“ libuje si kouč Václav Kotal, který na chvíli odložil svou přísnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Václav Kotal a David Moberg Karlsson, který byl pro kouče jedním z žolíků.

Článek

Právě v den losu slavil 68. narozeniny, takže se trenér Sparty posléze stal jedním z nejstarších debutantů Evropské ligy. Václav Kotal dostal dárek v podobě atraktivního trojlístku soupeřů, kteří by klidně pasovali do Ligy mistrů.

Úvodní duely s Lille a AC Milán jeho tým nezvládl. Celtic ovšem zaskočil a po zásluze ho porazil. S výrazným podpisem svého trenéra, který protivníka skvěle přečetl a vsadil na vcelku riskantní sestavu.

Zatímco mazáci Dočkal a Krejčí starší usedli zpočátku jen na lavičku, mladíci Karabec či Polidar hráli.

„Žádná náhoda. Soupeře jsme důkladně sledovali, zhlédli spoustu jeho zápasů. Podstatné bylo, že kluci taktiku pochopili a plnili ji. Byla hodně náročná na pohyb. Třeba Karabec velmi dobře vykrýval pravého obránce, či Sáček zase levou stranu. Kluci se přesvědčili, že když plní úkoly, může to přinést úspěch," poukazuje Kotal.

Karlsson zastoupil Hložka

Den před zápasem mu vypadl klíčový stoper Čelůstka, ale poradil si složením zbrusu nové obranné trojice Plechatý, Pavelka, Hancko. Skvěle mu vyšel také další nečekaný tah. Při Hložkově absenci postavil do útoku vedle Juliše záložníka Karlssona. A hbitý Švéd měl prsty ve všech třech gólech, jež jeho parťák vstřelil.

„Po ztrátě Adama, který tvořil s Juldou výbornou dvojici, jsme se rozhodli, že vedle něj zkusíme Davida. Postupně se chytil, výborně spolupracovali. Je nadstandardně rychlý, technicky vybavený," pochvaluje si zkušený kouč.

Nabízí se tedy otázka, zda bude i nadále sázet v Evropské lize spíš na mladé a běhavé.

„Složitá odpověď. Celtic hraje trochu jiný fotbal než AC Milán a Lille. Je rychlejší, ale jednodušší. Netvrdím však, že je lehčí soupeř," přemítá Kotal.

Povolený doping před nedělí

Dočkala s Krejčím starším, kteří se postarali o čtvrtý gól, mohl šetřit jak s ohledem na ligový šlágr v Plzni, tak na typologii Celtiku.

„Obojí je tak trochu pravda. V neděli nás čeká duel v Plzni a chtěli jsme některé hráče pošetřit. Mladí nám ukázali, že do mužstva patří. Celtic je specifický, jsem rád, že s ohledem na něj jsme zvolili správné typy hráčů. Máme kádr dvaceti hráčů. Až se po reprezentační pauze začne hrát domácí soutěž a Evropská liga, všichni dostanou šanci," avizuje trenér.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Matěj Polidar v zápase proti Celtiku Glasgow. V pozadí trenér Sparty Václav Kotal

Stále platí, že Čelůstka byl již devátým absentujícím hráčem. Výhra nad Celtikem by měla být pro Spartu ideální vzpruhou před nedělním šlágrem domácí ligy.

„Náš program je nabitý. Návrat v pátek k ránu, hned v neděli další těžký zápas. Věřím, že vítězství nad Celtikem pro nás bude povoleným dopingem, psychickou vzpruhou. Po dvou porážkách nám hodně pomůže. V Plzni nás ovšem čeká úplně jiný zápas. Ona i my moc dobře víme, o co půjde," chystá se Kotal na Viktorku.

Reklama

Související témata: