Hlavní obsah

Kouč Arsenalu vyrovnání přivolal. Proto byl Trpišovský po remíze tak rád, že se Arteta skutečně nepletl

Londýn/Praha

Možná neměl ta slova kouč Arsenalu nahlas vůbec vyslovovat. Nejspíš měl být Mikel Arteta zticha a měl si nechat jen pro sebe věty o tom, že Slavia je mužstvem, které se nikdy nevzdává. Třeba tím přivolal na svůj tým pohromu a o vyrovnávací gól ve třetí minutě nastavení si sám řekl. „Mentalita, reakce na vzniklou situaci, to je právě to, co dělá velký tým. Bylo vidět, jak kluky inkasovaný gól naštval a jak šli za vyrovnáním,“ byl trenér Slavie Jindřich Trpišovský pochopitelně navýsost šťastný, že jeho svěřenci v prvním čtvrtfinále Evropské ligy potvrdili, že se Arteta neplete.

Podle Jindřicha Trpišovského měl zápas dva hrdiny. Superlativy si zaslouží duo Kolář, HolešVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

Výsledek skvělý, postupové šance a vidina semifinále také. Po všech problémech a trablech, které jsem před zápasem s Kanonýry řešil, musíte být navýsost spokojený.

S výsledkem určitě. Po všech událostech, které zápasu předcházely, po náročném programu, který naši hráči absolvovali s reprezentaci odvedlo mužstvo skvělý výkon. Přesto jsme měli a mohli hrát v některých pasážích lépe. Kompaktněji, koordinovaněji, bez zbytečných ztrát míče, jimiž jsme si sami způsobovali problémy a řekli si i o zbytečně inkasovaný gól.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Arsenalu se radují z branky

To vám musel hodně zatrnout, když jste drželi 85 minut bezgólový stav a najednou chyba, kterou Pépe potrestal...

Zvlášť, když jsem se krátce před tím rozhodl, že prohodíme Provoda s Oscarem, který se podobných zkratů občas dopouští. Byl jsem naštvaný, že jsem to neudělal dřív.

Mluvíte o pasážích, kdy jste nebyl s výkonem spokojený. V čem byla příčina?

Nechali jsme se zatlačit, nedokázali jsme vyvinout patřičný tlak na rozehrávku Arsenalu, měli jsme problémy Lacazettem, který si chodil pro balony a dělal prostor rychlým spoluhráčům v křídelních prostorech. Pramenilo to nejspíše i z přehnaného respektu ze soupeře, protože v předchozích zápasech s Leicesterem a Rangers jsme si počínali suverénněji.

Proto změna rozestavení, k níž jste sáhl o přestávce? Proto střídání a nasazení čerstvých hráčů?

Střídající hráči nám pohybem a kvalitou skutečně pomohli. Arsenal má skvělé ofenzivní hráče, kteří jsou strašně silní v rotaci. Rychlí jako raby ve vodě, takže se těžko brání. A když pak přišli na trávník střídající Aubameyang, Martinelli a Pépé, bylo i na nich vidět, jak jsou strašně hladoví. Když třeba Zima sváděl souboj s Pépém, běžel pětatřicítkou, ale přesto mu dva kroky chyběly.

Měl jste však na hřišti hráče, kteří partii s Arsenalem zvládali perfektně. Třeba Holeše, jemuž jste svěřil roli stopera.

A počínal si v ní skutečně skvěle. Na Arsenalu, na tak rychlém hřišti a proti tak skvělým hráčům. V některých pasážích Zimu zastínil. Nevybavím si totiž jediné špatné Tomášovo rozhodnutí, jedinou chybu, kterou by udělal. A k tomu jeho rozehrávka, a navíc vyrovnávací gól, kdy se fantasticky natlačil k hlavičce. Úžasný příběh. Zvlášť, když se na novou roli připravoval jen tři dny, a přitom předvedl neskutečný výkon,

Stejně úžasným příběhem byl návrat brankáře Koláře mezi tyče.

Proto je pro mě jedním z hrdinů večera. Ještě před deseti dny bych nevěřil, že bude schopen se po trávníku na Emirates Stadium projít, natož pak se postavit do brány a chytat. Absolutní respekt výkonu, který předvedl i k tomu, jak k situaci přistoupil. Šel do zápasu prakticky bez tréninku, takže když ostatní viděli jeho odhodlání, byla to pro ně obrovská morální vzpruha. A také jeden z důvodů, proč jsme utkání zvládli.

A k tomu navrch Provod, jehož výkony rostou od zápasu k zápasu...

Jsem rád i za něho, protože ještě před rokem bylo hodně lidí rozpačitých, proč je vůbec ve Slavii. Šlo ovšem jen o otázku sebedůvěry a jeho zakomponování do týmu. Teď je pro nás strašně důležitý, protože dovede číst hru, přenášet mé pokyny na hřiště, prostě dispečer naší hry, jakým byl Souček. V odvetě budeme potřebovat víc takových individuálních výkonů, jaký předvedl Lukáš.

Foto: John Walton, ČTK/AP

Tomáš Holeš se v nastavení postaral o vyrovnávací gól

Už jste se zmiňoval tom, co všechno budete muset k výkonu z Londýna v odvetě přidat, abyste ji zvládli a zamířili do semifinále Evropské ligy. Jak reálně vůbec vidíte po remíze 1:1 postupové šance svého týmu?

Těžko se odhadují a na odpověď si netroufám. Bude záležet na tom, jak se Arsenal vyrovná se stavem hřiště v Edenu. Na naše poměry je skvělé, jenže co je tady na Emirates, to je něco neskutečného. Druhou věcí je, že se musíme zlepšit, být pevnější v defenzivě, podat i lepší individuální výkony, což platí třeba pro Simu či Oscara, kteří jsou schopni hrát lépe. A hlavně nesmíme pouštět soupeře do šancí. Doma dvě neproměnil, což se bude těžko opakovat.

Reklama