Hlavní obsah

Krvavý Řím. Po fandovi Slavie pobodali i Angličana, který se zlobí: Kdy to přestane?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjezdy fotbalových fanoušků na zápasy Evropské ligy do Říma jsou v aktuální sezoně zdraví nebezpečné. Po příznivci Slavie skončili v péči italských zdravotníků i podporovatelé anglického Brightonu, na které zaútočila maskovaná parta gaunerů s noži. A jeden z pobodaných se táže: „Co udělají úřady s tím, aby tohle přestalo?“

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Fanoušci Brightonu vyrazili do Říma na utkání Evropské ligy. Někteří z nich nebudou vzpomínat na výpravu s láskou.

Článek

Incident se odehrál minulý týden při úvodním osmifinále Evropské ligy, při němž AS Řím přivítal na Olympijském stadionu celek z Premier League.

Nyní podrobnosti o útoku včetně zpovědi zraněného fandy přinesl respektovaný server The Athletic, který píše: „Fanouška pořezali u hýždí, což je typický znak pro skupinu římských ultras. Kromě toho jej okradli o osobní majetek, pas, bankovní karty nebo peníze.“

Místo poranění, útočná zbraň, potemnělé věčné město před mezinárodním utkáním. Nacházíte jisté paralely s útokem na Čecha, který se v říjnu vypravil podpořit do hlavního města Itálie pražskou Slavii.

Nejnovější obětí římských grázlů se stal jistý Andy Le Goubin - šestadvacetiletý permanentkář Brigtonu pracující v tiskařském průmyslu, který do Itálie vyrazil fandit s partou kamarádů.

Den před utkáním poblíž Kolosea popíjel s kumpány v baru. Po cestě domů si skupinku cizinců vyhlédla maskovaná tlupa. „Nedělali jsme hluk, pili jsme a nekryli si úplně záda. Vypadalo to, že se za námi zničehonic vynořili,“ Le Goubin.

Pětičlenná parta se rozutekla, ale holohlavý mládenec záhy pochopil, že se musí vrátit na pomoc kamarádům. S dávkou suchého britského humoru popisuje, že je bránil kopy ve stylu Jackieho Chana. Pochválil se také, že při sledování MMA pochytil základy správného vykrývání ran.

Noži vyzbrojená přesila přemohla i jeho a až troubení projíždějících řidičů agresory odehnalo. Azyl si napadení Britové nalezli přilehlé restauraci, odkud si přivolali záchranku. „Měl jsem krvavý nos a trochu naraženou nohu. Myslel jsem, že spadl do kaluže krve, ale záchranáři mě přesvědčili, že jsem dostal dva zásahy kudlou do zadku,“ líčí nešťastník.

Po ošetření v nemocnici se britská parta následující den dostala na stadion, kam je anglický klub přednostně přepravil autobusem. „A prohra 0:4 nám náladu moc nezlepšila,“ glosuje Le Goubin, než zvážněl.

S několikadenním odstupem vyčítá italským policistům, podle něj se dalo snížit riziko napadení. „Na oblíbených pěších trasách ve městě by jich mělo být víc, mohli by mít zřízená i nějaká stanoviště. Opatření se dalo udělat víc,“ přemítá fanoušek.

Mimochodem, na přístup carabinierů si po podzimní výpravě oficiálně stěžovala i Slavia. Nepokoje odstartovaly už odpoledne, kdy byli podle italských médií při výtržnostech ve městě zraněni čtyři policisté, české ministerstvo zahraničí evidovalo zase šest zadržených. Neprospělo ani, že strážci pořádku hostům z Česka zatrhli i plánovaný pochod od Kolosea.

Vše vygradovalo večer, pořadatelé ve spolupráci s bezpečnostními složkami drželi tisíce příznivců Slavie nejméně dvě hodiny v jejich sektoru. Kromě toho chuligáni už před utkáním pobodali jednoho fandu sešívaných.

Nyní si jizvy na pozadí a dost nehezké zážitky odvezl domů i Angličan Le Goubin, který tvrdí: „Příště si takový výlet do Itálie dvakrát rozmyslím.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.